- Mięso
Składniki
- 2,8 kg szynki(czas gotowania 45 minut na kg)
- 4-6 szalotek, przekrojone na pół
- 2 łodygi selera, posiekane
- 2 marchewki, obrane i posiekane
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka całych ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka goździków
- 500-750 ml bulionu drobiowego lub wody
- 625 ml wina musującego
- 1 laska wanilii, podzielona wzdłuż
- 325 g dżemu morelowego
- 350 g jagód
- 2 łyżki płynnego miodu
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do 180 ° C grzanie górne / dolne (kuchenka gazowa, poziom 4).
-
2Na szynkę: szalotkę, seler, marchewkę, rozmaryn, ziarna pieprzu i goździki włożyć do brytfanny i ułożyć szynkę na wierzchu. Szynkę zalać bulionem, przykryć folią aluminiową i gotować 45 minut na każdy kg szynki. Szynkę można przygotować dwa dni wcześniej lub dzień wcześniej.
-
3W celu glazurowania szynki należy pozbawić szynki skórki i tłuszczu z zewnątrz. Na szynce powinno pozostać tylko dobre ½ cm tłuszczu.
-
4Następnie ostrym nożem nacinamy diamenty w warstwę tłuszczu.
-
5Glazurę, wino musujące, laskę wanilii i dżem morelowy podgrzać w rondelku i pozostawić na około 5-8 minut do zagotowania.
-
6Teraz rozprowadź pędzelkiem część glazury na szynce i wstaw do piekarnika na 45 minut przy 200 ° C grzanie górne / dolne (kuchenka gazowa poziom 6).
-
7Następnie polewaj szynkę glazurą co 10 minut, aż szynka będzie gotowa, a glazura zmieni kolor na ładny brązowy. Wyjmij szynkę z piekarnika i odstaw na 30 minut przed pokrojeniem.
-
8W międzyczasie w rondelku podgrzewać jagody i miód przez 2-3 minuty.
-
9Szynkę pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na talerzu i podawać z jagodami.