- Mąka
Składniki
- 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki stołowej masła
- 200 g kaszy bulgur
- 200 ml gorącego rosołu warzywnego
- 250 g młodego szpinaku
- 1/2 małego ogórka sałatkowego
- 200 g pomidorów czereśniowych
- kilka drobno posiekanych gałązek świeżej mięty
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
-
Przygotowanie
-
1W garnku rozgrzać dwie łyżki oleju i masło. Poddusić w nim bulgur przez 1 minutę, dodać 200 ml rosołu warzywnego, trochę soli i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i przykryć i pozostawić do napęcznienia na 20 minut.
-
2Młody szpinak umyć, osuszyć i grubo posiekać. Ogórek oczyść, umyć, obrać i pokroić w bardzo małą kostkę. Pomidory umyć, usunąć szypułkę i pokroić na ćwiartki. W dużej misce wymieszać przygotowane składniki i bulgur, doprawić sokiem z cytryny i pozostałą oliwą z oliwek.