Tagine z kurczaka po marokańsku

Tagine z kurczaka po marokańsku
Kuchnia północnoafrykańska słynie z łączenia owoców z mięsem, drobiem, rybami i ostrymi marynatami, przy czym dania nie są zbyt słodkie. Tak jak w przypadku zapiekanek, smak wielu dań tagine naprawdę jest lepszy, gdy są one przygotowywane dzień wcześniej.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 kg obranych ze skórki udek kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 cienko pokrojona w plastry duża cebula
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 125 ml (1/2 filiżanki) wytrawnego białego wina
  • starta na drobnej tarce skórka dużej pomarańczy
  • 125 g (3/4 filiżanki) pociętych w ćwiartki gotowych do jedzenia suszonych moreli
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry, do dekoracji
Składniki marynaty:
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 drobno posiekana, mała czerwona papryczka chili bez pestek
  • 125 ml (1/2 filiżanki) soku pomarańczowego
  • 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • Przygotowanie

  • 1
    Aby przygotować marynatę, wymieszaj wszystkie składniki w dużym, płaskim naczyniu, takim jak na przykład forma Le Creuset do zapiekanek. Dodaj udka kurczaka i obtocz je dokładnie w marynacie. Zakryj naczynie z marynatą i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin lub pozostaw przez noc.
  • 2
    Rozgrzej oliwę na dnie naczynia na średnim ogniu na kuchence. Dodaj cebule i smaż delikatnie do chwili, aż zaczną się rumienić, następnie wyjmij je z naczynia.
  • 3
    Odcedź kurczaka i osusz go za pomocą ręczników papierowych. Ułóż kurczaka w naczyniu tagine i smaż go do uzyskania równomiernego brązowego koloru.
  • 4
    Włóż cebule z powrotem do naczynia, dodaj cukier, wino oraz skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszaj i dodaj odrobinę więcej soli i pieprzu.
  • 5
    Przykryj naczynie pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny.
  • 6
    Dodaj morele, ponownie przykryj naczynie i gotuj dalej przez 1,5 godziny, aż kurczak całkowicie się ugotuje i będzie miękki.
  • 7
    Kiedy kurczak będzie już gotowy, zdejmij pokrywkę i gotuj sos przez kilka minut, aż zagęści się i stanie się lepki. Posyp dowolną ilością posiekanej kolendry i podawaj z gotowanym na parze kuskusem lub gotowanym, zwykłym ryżem długoziarnistym.
 
Uwagi szefa kuchni
Danie to można również przyrządzić z posiekanym w kostkę udźcem z jagnięciny, jednak wydłuża to czas gotowania o godzinę.
Z uwagi na to, że danie jest pikantno-słodkie, dobrze podać do niego lekko słodkie niemieckie wino Riesling lub Gewürtztraminer. Aby osiągnąć najlepszy efekt, sięgnij po poziom słodyczy win z późnych zbiorów Spatlese.
 
 
Le Creuset