- Mięso
Składniki
- 1 kg obranych ze skórki udek kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 cienko pokrojona w plastry duża cebula
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 125 ml (1/2 filiżanki) wytrawnego białego wina
- starta na drobnej tarce skórka dużej pomarańczy
- 125 g (3/4 filiżanki) pociętych w ćwiartki gotowych do jedzenia suszonych moreli
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry, do dekoracji
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 drobno posiekana, mała czerwona papryczka chili bez pestek
- 125 ml (1/2 filiżanki) soku pomarańczowego
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
-
Przygotowanie
-
1Aby przygotować marynatę, wymieszaj wszystkie składniki w dużym, płaskim naczyniu, takim jak na przykład forma Le Creuset do zapiekanek. Dodaj udka kurczaka i obtocz je dokładnie w marynacie. Zakryj naczynie z marynatą i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin lub pozostaw przez noc.
-
2Rozgrzej oliwę na dnie naczynia na średnim ogniu na kuchence. Dodaj cebule i smaż delikatnie do chwili, aż zaczną się rumienić, następnie wyjmij je z naczynia.
-
3Odcedź kurczaka i osusz go za pomocą ręczników papierowych. Ułóż kurczaka w naczyniu tagine i smaż go do uzyskania równomiernego brązowego koloru.
-
4Włóż cebule z powrotem do naczynia, dodaj cukier, wino oraz skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszaj i dodaj odrobinę więcej soli i pieprzu.
-
5Przykryj naczynie pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny.
-
6Dodaj morele, ponownie przykryj naczynie i gotuj dalej przez 1,5 godziny, aż kurczak całkowicie się ugotuje i będzie miękki.
-
7Kiedy kurczak będzie już gotowy, zdejmij pokrywkę i gotuj sos przez kilka minut, aż zagęści się i stanie się lepki. Posyp dowolną ilością posiekanej kolendry i podawaj z gotowanym na parze kuskusem lub gotowanym, zwykłym ryżem długoziarnistym.