Tajska sałatka makaronowa z rostbefem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
1-2 1-2
Tajska sałatka makaronowa z rostbefem
Główne SKŁADNIKI
  • Wołowina
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 żółta papryka pokrojona w krążki
  • 100 g groszku cukrowego pokrojonego w paski
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2 cebulki dymki
  • 1 ekologiczna limonka
  • ½ ;ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • ½ wiązanki bazylii tajskiej
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • 200 g makaronu japońskiego (shirataki konjac, w stylu spaghetti)
  • 2 łyżki podsmażanych i solonych orzechów ziemnych, lekko posiekanych
  • Sól, czarny pieprz z młynka
  • 8 plastrów (ok. 140 g) rostbefu pokrojonego w plasterki
  • Przygotowanie

  • 1
    Olej podgrzać na patelni, podsmażyć paprykę i groszek cukrowy przez około 4 minuty. Posolić i ułożyć na talerzu do schłodzenia.
  • 2
    Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć ziarna i pokroić w drobną kostkę.
  • 3
    Cebulkę dymkę pokroić w cienkie krążki. Delikatnie posiekać.
  • 4
    Limonkę przepołowić. Połowę wycisnąć, drugą połowę pokroić na cienkie plastry.
  • 5
    Z trawy cytrynowej odkroić łodygę i korzenie. Pogrubiały koniec drobno posiekać.
  • 6
    2 łodygi bazylii tajskiej również drobno posiekać. Wymieszać z trawą cytrynową, 2 łyżkami soku z limonki, 3 łyżkami sosu rybnego i olejem z orzechów ziemnych. Sos doprawić solą, pieprzem.
  • 7
    Opłukać makaron na cedzaku zimną wodą i odcedzić.
  • 8
    Makaron, schłodzone warzywa i krążki cebulowe wymieszać i doprawić sosem. Posypać cebulką dymką i papryczką chili. Posypać orzechami i bazylią oraz zalać pozostałą marynatą i marynować przez 10 minut.
  • 9
    Krótko przed podaniem posypać pozostałą bazylią. Sałatkę makaronową rozłożyć na dwie miseczki, podawać z rostbefem.