- Mięso
Składniki
- 2 steki z antrykotu
- Skórka z 2 limonek
- 45 ml (3 łyżki) soku z limonki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 15 ml (1 łyżka) miodu
- 10 ml (2 łyżeczki) sosu rybnego
- 15 ml (1 łyżka) oleju z prażonego sezamu
- 30 ml (1 łyżka) oleju roślinnego
- 45 ml (3 łyżki) octu jabłkowego, podgrzanego
- 10 ml (2 łyżeczki) miodu
- ½ łyżeczki drobnej soli
- 1/3 szklanki jagód goji
- 100 g nerkowców, namoczonych w gorącej wodzie przez 30 minut
- 15 ml (1 łyżka) świeżo startego imbiru
- 20 ml sosu sojowego
- 10 ml (2 łyżeczki) miodu
- 20 ml octu jabłkowego
- 80 ml (1/3 szklanki) zimnej wody
- 15 ml (1 łyżka) soku z limonki
- 4 małe ogórki, pokrojone na cienkie plasterki
- 1 mała kapusta czerwona, poszatkowana
- 1 mała kapusta zielona, poszatkowana
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki
- 4 szalotki, drobno posiekane w kostkę
- 1 papryczka chili, bez pestek i drobno pokrojona
- Po ½ szklanki świeżej mięty, kolendry i bazylii
- 30 ml (2 łyżki) prażonego sezamu, do wykończenia
- ¼ łyżeczki płatków suszonego czerwonego chili
-
Przygotowanie
-
1Do przygotowania marynaty: umieść wszystkie składniki w małej misce i dokładnie wymieszaj, do połączenia.
-
2Włóż steki do naczynia niewchodzącego w reakcję z żywnością. Skrop steki połową marynaty. Przykryj naczynie, włóż je do lodówki i marynuj mięso przez kilka godzin. Pozostałą część marynaty zachowaj do udekorowania sałatki.
-
3Do przygotowania marynowanych jagód goji: wymieszaj wszystkie składniki w misce. Pozostaw na 30 minut do zmacerowania.
-
4Do przygotowania sosu: odcedź orzechy nerkowca i przełóż do robota kuchennego. Dodaj pozostałe składniki sosu i blenduj do uzyskania całkowicie gładkiej masy.
-
5Przed grillowaniem wyjmij marynowane steki z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Nagrzej żeliwną patelnię grillową Le Creuset o średnicy 30 cm, aż będzie gorąca. Obsmażaj steki na średnim/dużym ogniu przez 3–4 minuty. Następnie obróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty lub według gustu. Zanim pokroisz mięso na plasterki, odstaw je na 5–7 minut.
-
6Włóż do dużej miski wszystkie składniki sałatki z wyjątkiem sezamu. Dodaj pozostałą część marynaty i potrząśnij delikatnie miską, aby marynata pokryła wszystkie składniki. Przełóż sałatkę na półmisek. Ułóż kawałki steków na sałatce. Posyp sezamem i podaj sos z nerkowców w oddzielnym naczyniu.