- Mięso
Składniki
- 1 łyżka stołowa prażonych całych nasion kolendry
- 1 łyżka stołowa prażonych całych nasion kminu rzymskiego
- 1 źdźbło trawy cytrynowej pokrojone w kostkę
- 150 g grubo posiekanej prażonej papryki czerwonej ze słoika
- 3 łyżki stołowe pasty chili
- 30 g startego imbiru
- 3 grubo posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe kurkumy
- szczypta soli morskiej
- starta skórka i sok z limonki
- 2 grubo posiekane cebule dymki (razem z zielonymi końcówkami)
- 2 łyżki stołowe roztopionego oleju kokosowego
- Curry:
- 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
- 1 duża cebula czerwona w krążkach
- 800 g pokrojonego w kawałki mięsa z kurczaka
- 1 duża, pokrojona w kostkę papryka czerwona
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka stołowa syropu klonowego
- 2 listki limonki kaffir
- szczypta soli morskiej
- 150 g groszku cukrowego lub śnieżnego
- Do serwowania:
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 6 liści
- bazylii tajskiej
- 1 cebula dymka
- 1 chili
- ryż jaśminowy
-
Przygotowanie
-
1W pierwszej kolejności przyprażyć kolendrę i nasiona kminku na suchej patelni na małym lub średnim ogniu. Aby nie dopuścić do przypalenia się przypraw, należy je regularnie mieszać. Po 2-3 minutach, gdy tylko wyczuje się zapach i nasiona zaczną pękać, zdjąć naczynie z ognia.
-
2Po uprażeniu nasion można przygotować pastę. W tym celu należy zmiksować w robocie kuchennym wszystkie składniki na gładką, jednorodną pastę. Aby pasta była bardziej plastyczna, można dodać 1-2 łyżki wody. Pastę odstawić, aż będzie potrzebna.
-
3Następne roztopić w brytfannie na średnim ogniu olej kokosowy. Smażyć w nim cebulę około 5 minut, aż stanie się miękka.
-
4Następnie dodać kurczaka (ewentualnie w kilku porcjach) i podsmażyć na brązowo.
-
5Dodać kostki papryki i wymieszać z pastą curry własnej roboty. Podsmażać przez około 2-3 minuty, regularnie mieszając. Dolać mleka kokosowego oraz kolejną pełną puszkę wody i dobrze wymieszać.
-
6Dodać syropu klonowego oraz liści limonki i doprowadzić wszystko o wrzenia. Następnie dusić na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje, a kurczak się ugotuje. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać groszku cukrowego.
-
7Do serwowania pokroić kawałek imbiru w cienkie słupki, posiekać grubo liście bazylii, a dymkę i chilli w cienkie plasterki. Tym posypać curry i podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.