- Warzywa
Składniki
- 30 ml bulionu dashi
- ½ łyżki stołowej cukru
- 1 łyżka stołowa skrobi
- 3 jajka
- 50 g gotowanego i drobno posiekanego szpinaku
- 1 łyżka stołowa majonezu
- 1 łyżka stołowa sezamu
- smażony łosoś (pokrojony wzdłuż na grube paski), opcjonalnie
- olej do smażenia
-
Przygotowanie
-
1Dashi, cukier i skrobię dobrze wymieszać.
-
2Jajka dokładnie roztrzepać w misce, a następnie przelać przez drobne sito. Dokładnie wymieszać z mieszanką dashi.
-
3Szpinak dobrze wymieszać z majonezem i sezamem.
-
4Na patelni podgrzać odrobinę oleju.
-
5Jedną czwartą masy jajecznej wlać na połowę patelni i pozostawić do ścięcia. Gdy dolna strona omleta zetnie się, rozłożyć szpinak i kawałki łososia na omlecie i zwinąć wszystko razem z krawędzi patelni. Wierzch omletu powinien zawsze być płynny, aby się skleił.
-
6Ponownie wlać trochę masy jajecznej na patelnię. Gdy dno się zetnie zawinąć omlet jak poprzednio. Proces powtarzać, aż masa jajeczna się skończy i powstanie rulonik z omleta.
-
7Na koniec smażyć po obu stronach przez minutę.
-
8Zwinięty omlet zdjąć z patelni, położyć go na desce i pokroić wedle uznania.