Tarta czekoladowa

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Tarta czekoladowa
Dark chocolate, butter, eggs, sugar and a handful of berries – what could be sweeter? Line your Fluted Flan Dish with readymade shortcrust pastry, whip up the dark chocolate filling and savour this rich and decadent dessert.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 rolka kruchego ciasta
  • 250 g ciemnej czekolady
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę
  • 60 ml wody
  • 4 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • maliny na udekorowanie
  • Przygotowanie

  • 1
    Temperatura piekarnika: 200°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 180°C, stopień gazowy: 6
  • 2
    Rozgrzać piekarnik do 200°C, piekarnik z termoobiegiem do 180°C, gaz ustawić na stopień 6
  • 3
    Wysmarować masłem blachę do pieczenia. Ostrożnie rozwałkować ciasto w naczyniu Le Creuset do flanu, dobrze dociskając na krawędziach i nakłuć widelcem.
  • 4
    Wyłożyć naczynie papierem tłuszczoodpornym i przykryć kuleczkami do pieczenia lub ryżem i piec przez 20 minut, następnie usunąć kuleczki do pieczenia i ostudzić.
  • 5
    Połamać ciemną czekoladę na małe kawałki i rozpuścić z masłem i wodą w płytkim garnku z ciepłą wodą. Pozostawić do ostygnięcia i dodać żółtka.
  • 6
    Ubić pianę z białek i cukru, a po połączeniu, delikatnie włożyć pianę do masy czekoladowej i wylać na ugotowane ciasto.
  • 7
    Pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 3 godziny. Udekorować jagodami.