- Mąka
Składniki
- 1 rolka kruchego ciasta
- 250 g ciemnej czekolady
- 150 g masła pokrojonego w kostkę
- 60 ml wody
- 4 jajka
- 100 g cukru pudru
- maliny na udekorowanie
-
Przygotowanie
-
1Temperatura piekarnika: 200°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 180°C, stopień gazowy: 6
-
2Rozgrzać piekarnik do 200°C, piekarnik z termoobiegiem do 180°C, gaz ustawić na stopień 6
-
3Wysmarować masłem blachę do pieczenia. Ostrożnie rozwałkować ciasto w naczyniu Le Creuset do flanu, dobrze dociskając na krawędziach i nakłuć widelcem.
-
4Wyłożyć naczynie papierem tłuszczoodpornym i przykryć kuleczkami do pieczenia lub ryżem i piec przez 20 minut, następnie usunąć kuleczki do pieczenia i ostudzić.
-
5Połamać ciemną czekoladę na małe kawałki i rozpuścić z masłem i wodą w płytkim garnku z ciepłą wodą. Pozostawić do ostygnięcia i dodać żółtka.
-
6Ubić pianę z białek i cukru, a po połączeniu, delikatnie włożyć pianę do masy czekoladowej i wylać na ugotowane ciasto.
-
7Pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 3 godziny. Udekorować jagodami.