Tarta migdałowa z anyżem i gotowanymi gruszkami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
8-10 8-10
Tarta migdałowa z anyżem i gotowanymi gruszkami
Słodka tarta z kremem migdałowym i delikatnymi gruszkami, idealnie upieczona w nieprzywierającej formie do pieczenia Le Creuset. Podawaj z bitą śmietaną, by uzyskać dekadencki przysmak.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

KRUCHE CIASTO
  • 250 g mąki pszennej tortowej lub krupczatki
  • 2 łyżki (30 ml) cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli drobnoziarnistej
  • 150 g solonego masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 45–60 ml bardzo zimnej wody
KREM MIGDAŁOWY
  • 175 g solonego masła, miękkiego
  • 175 g drobnego cukru
  • 3 jaja klasy XL
  • 175 g mąki migdałowej
  • 4 łyżeczki (20 ml) mąki pszennej tortowej lub krupczatki
  • 20 ml likieru z orzechów laskowych (opcjonalnie) lub 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
WYWAR DO GOTOWANIA GRUSZEK
  • 250 ml (1 szklanka) wody
  • 750 ml (3 szklanki) białego wina (Sauvignon Blanc)
  • 110 g (1/2 szklanki) drobnego brązowego cukru
  • 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż, ziarenka zeskrobane
  • 3 gwiazdki anyżu
  • Skórka z 1 cytryny
  • 4–5 gruszek Bera Boska, jędrne, ale nie bardzo dojrzałe, obrane
  • 40 g orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • Cukier puder, do posypania
  • Przygotowanie

  • 1
    Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, cukier puder i sól, aby wyrobić ciasto. Mieszaj, aby napowietrzyć. Dodaj masło i miksuj do otrzymania grubej kruszonki. Ubij żółtko z 45 ml wody i dodaj do mąki. Mieszaj do połączenia składników. Jeśli ciasto lekko się kruszy, skrop je pozostałą wodą. Wyjmij z robota kuchennego i delikatnie zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • 2
    W celu przygotowania kremu migdałowego utrzyj masło z cukrem, aż masa nabierze jasnego koloru. Dodaj jaja i miksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę migdałową oraz pszenną i miksuj do otrzymania kremowej konsystencji. Wlej likier, jeśli go używasz, lub aromat waniliowy.
  • 3
    Aby przygotować gruszki, umieść wszystkie składniki w głębokim rondlu. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, by rozpuść cukier. Zanurz gruszki i gotuj przez 20–25 minut, mieszając co jakiś czas, aby mieć pewność, że ugotują się równomiernie. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw całość do ostygnięcia.
  • 4
    Wyłóż schłodzone ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość 3 cm. Wyłóż rozwałkowane ciasto na dno i ścianki kwadratowej formy do tarty Le Creuset. Nakłuj ciasto widelcem i schłódź, aż będzie twarde.
  • 5
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozsmaruj krem migdałowy równomiernie na spodzie tarty. Gruszki przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na cienkie plastry i ułóż je równo na kremie migdałowym. Brzegi tarty posyp orzechami laskowymi. Piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 45–50 minut. Jeśli wierzch zbyt szybko się przypieka, przykryj folią na ostatnie 10 minut.
  • 6
    Uwaga od szefa kuchni: Płyn, w którym ugotowane były gruszki, można zredukować i uzyskać gęsty syrop. Podawaj z tartą oraz delikatnie ubitą śmietaną.