Składniki
- 800 g rozmrożonego gotowego ciasta francuskiego
- Mąka do posypania
- 30 ml oliwy z oliwek
- 40 g masła
- 30 ml miodu
- 30 ml musztardy Dijon
- 45 ml czerwonego octu winnego
- 3 gałązki rozmarynu
- 10-12 dużych porów, pokrojonych w kółka 3 cm
- Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
- 60 g parmezanu
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni i przytnij je tak, aby pasowało do garnka profesjonalnego Gourmet 30 cm Le Creuset, używając pokrywki do określenia rozmiaru. Umieść ciasto w lodówce na 20 minut, by je schłodzić.
-
2Umieść garnek na średnim ogniu i roztop masło z oliwą z oliwek, aż się spieni. Dodaj miód, musztardę i ocet, a następnie zmniejsz ogień na mały. Niech miód lekko się skarmelizuje. Gdy mieszanka miodowo-maślana uzyska kolor średnio-bursztynowy, wyłącz ogień i rozsyp część rozmarynu na dnie formy do pieczenia i zapiekania. Ułóż kółka porów na całej powierzchni garnka. Przypraw solą i ponownie włącz ogień. Skarmelizuj pory, często sprawdzając kolor, aby się nie spaliły.
-
3Zdejmij z ognia i posyp tartym parmezanem. Nałóż schłodzone ciasto i załóż na siebie krawędzie. Zrób krzyżyk pośrodku ciasta, aby umożliwić wydostawanie się pary i umieść je w nagrzanym piekarniku. Piecz przez 30–40 minut, aż ciasto będzie całkowicie upieczone. Pozostaw do ostygnięcia w garnku na 5 minut, a następnie ostrożnie odwróć i wyłóż na talerz. Niektóre pory mogą pozostać w garnku, po prostu włóż je z powrotem do ciasta. Jeśli chcesz, mocniej posyp startym parmezanem i podawaj ze świeżą zieloną sałatką.