- Nabiał
Składniki
- 40 g masła
- 1 paczka ciasta filo (8 arkuszy)
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 150 g crème fraiche
- 4-5 fig, pokrojone w plastry
- 125 g sera koziego, pokrojonego w plastry
- 2 łodygi świeżego rozmarynu, drobno posiekane
- 125 g szynki parmeńskiej, opcjonalnie
- 10 ml miodu
- sól i pieprz
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200° C.
-
2Roztopić masło na patelni i rozprowadzić je po krawędziach. Wlać pozostałe masło do małej miski.
-
3Posmarować arkusze ciasta pojedynczo płynnym masłem i umieść je na patelni, 6-7 warstw. Wymieszać musztardę z crème fraîch, doprawić solą i pieprzem.
-
4Rozprowadzić równomiernie mieszankę crème fraîche na wierzchu ciasta.
-
5Pokroić figi i kozi ser na cienkie plasterki i ułożyć je na wierzchu w kształcie wachlarza.
-
6Posiekać rozmaryn i posypać nim wierzch tarty.
-
7Następnie skropić miodem całą górną warstwę tarty.
-
8Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż ciasto stanie się złotobrązowe na krawędziach.
-
9Podawać na patelni, aby tarta była przez długi czas ciepła.
-
10Wskazówka: Szynka parmeńska idealnie pasuje do tego przepisu, rozłożyć plasterki szynki na tarcie z kozim serem i figą, a następnie upiec.