Tarta z figami, kozim serem, rozmarynem i miodem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Tarta z figami, kozim serem, rozmarynem i miodem
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 40 g masła
  • 1 paczka ciasta filo (8 arkuszy)
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 150 g crème fraiche
  • 4-5 fig, pokrojone w plastry
  • 125 g sera koziego, pokrojonego w plastry
  • 2 łodygi świeżego rozmarynu, drobno posiekane
  • 125 g szynki parmeńskiej, opcjonalnie
  • 10 ml miodu
  • sól i pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200° C.
  • 2
    Roztopić masło na patelni i rozprowadzić je po krawędziach. Wlać pozostałe masło do małej miski.
  • 3
    Posmarować arkusze ciasta pojedynczo płynnym masłem i umieść je na patelni, 6-7 warstw. Wymieszać musztardę z crème fraîch, doprawić solą i pieprzem.
  • 4
    Rozprowadzić równomiernie mieszankę crème fraîche na wierzchu ciasta.
  • 5
    Pokroić figi i kozi ser na cienkie plasterki i ułożyć je na wierzchu w kształcie wachlarza.
  • 6
    Posiekać rozmaryn i posypać nim wierzch tarty.
  • 7
    Następnie skropić miodem całą górną warstwę tarty.
  • 8
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, aż ciasto stanie się złotobrązowe na krawędziach.
  • 9
    Podawać na patelni, aby tarta była przez długi czas ciepła.
  • 10
    Wskazówka: Szynka parmeńska idealnie pasuje do tego przepisu, rozłożyć plasterki szynki na tarcie z kozim serem i figą, a następnie upiec.