- Owoce
Składniki
- 400 g mąki tortowej
- 200 g pokrojonego w kostkę zimnego masła
- 1 szczypta soli
- 60 ml zimnej wody
- 85 g miękkiego masła
- 175 g drobnego cukru
- 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 5 ml pasty waniliowej
- 175 g mąki migdałowej
- 500 g owoców (malin, jeżyn)
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem) i nasmaruj formę Le Creuset 28 cm.
-
2Aby przyrządzić kruche ciasto, umieść mąkę, masło i sól w robocie kuchennym i zmiksuj. Ciasto powinno przybrać formę drobnej bułki tartej. Dodaj zimną wodę i mieszaj do połączenia składników. Wyjmij ciasto z miski i zawiń w folię spożywczą. Umieść w lodówce na 1 godzinę.
-
3Rozwałkuj ciasto na grubość 4 mm i przenieś do naczynia. Uformuj je po bokach. Przytnij nadmiar ciasta. Nakłuj podstawę widelcem i odstaw do lodówki na kolejne 30 minut. Połóż na tartę papier do pieczenia i obciąż ją kulkami do wypieków lub ryżem. Piecz przez 20 minut, a następnie usuń papier i kulki i piecz przez kolejne 5–10 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C (150°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem).
-
4Nadzienie migdałowe: Używając miksera ręcznego, ubij masło o temperaturze pokojowej, dodaj cukier i ubij, aż konsystencja stanie się kremowa. Wbijaj jajka pojedynczo, dodaj wanilię i ubijaj aż do połączenia składników. Wymieszaj z mąką migdałową.
-
5Po całkowitym ostygnięciu ciasta rozprowadź dżem wiśniowy na dnie tarty. Na wierzchu dodaj wypełnienie migdałowe i piecz przez 40–45 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Na koniec dodaj owoce i posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło z kremowym jogurtem naturalnym.