Tarta z pomidorkami i pokruszonym serem feta

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Tarta z pomidorkami i pokruszonym serem feta
Tę smaczną tartę – z tylko 6 składników – można podać na stół w mniej niż 30 minut jako lekkostrawny obiad lub kolację.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
  • Ser
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 250 g ciasta francuskiego z masłem zwiniętego w bardzo cienki rulon o długości 28 cm
  • 250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 100 g pokruszonego sera feta
  • Skórka z 1 cytryny
  • Mały pęczek posiekanego szczypiorku
  • Mleko do posmarowania
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C/190°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 7 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Wyłóż kwadratową formę do pieczenia Le Creuset  rulonem ciasta o długości 28 cm. Ciasto ma większy rozmiar niż forma, aby było możliwe zagięcie brzegów.
  • 3
    Wymieszaj skórkę cytrynową i pokruszony ser feta. Rozłóż pokruszony ser feta na cieście, a na serze pomidory. Następnie posmaruj brzegi ciasta mlekiem. Zagnij brzegi ciasta i ponownie posmaruj je mlekiem.
  • 4
    Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 20–30 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw na kilka minut do wystygnięcia przed wyjęciem jej z brytfanny. Posyp wierzch tarty szczypiorkiem.
  • 5
    Po wystygnięciu wyjmij tartę z formy i połóż na tacy. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem mielonym.