- Owoce
- Ser
Składniki
- 250 g ciasta francuskiego z masłem zwiniętego w bardzo cienki rulon o długości 28 cm
- 250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 100 g pokruszonego sera feta
- Skórka z 1 cytryny
- Mały pęczek posiekanego szczypiorku
- Mleko do posmarowania
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C/190°C (piekarnik z termoobiegiem), stopień 7 (piekarnik gazowy).
-
2Wyłóż kwadratową formę do pieczenia Le Creuset rulonem ciasta o długości 28 cm. Ciasto ma większy rozmiar niż forma, aby było możliwe zagięcie brzegów.
-
3Wymieszaj skórkę cytrynową i pokruszony ser feta. Rozłóż pokruszony ser feta na cieście, a na serze pomidory. Następnie posmaruj brzegi ciasta mlekiem. Zagnij brzegi ciasta i ponownie posmaruj je mlekiem.
-
4Wstaw tartę do piekarnika i piecz przez 20–30 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw na kilka minut do wystygnięcia przed wyjęciem jej z brytfanny. Posyp wierzch tarty szczypiorkiem.
-
5Po wystygnięciu wyjmij tartę z formy i połóż na tacy. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą morską oraz czarnym pieprzem mielonym.