- Ser
Składniki
- 2 opakowania 400 g kupnego ciasta kruchego
- 6 dużych jajek od kur z wolnego wybiegu
- 160 ml mleka
- 160 ml śmietany
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- 10 g posiekanej natki pietruszki
- 1 opakowanie sera Brie (250 g), pokrojonego w plasterki
- 140 g suszonych pomidorków, odsączonych
- Świeże pomidory, pokrojone w plasterki do podania
- Bazylia do podania
- Oliwa z oliwek, do udekorowania
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C lub 160°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem.
-
2Aby przygotować podstawę, odczekaj, aż ciasto lekko się rozmrozi, rozwiń dwa arkusze i rozwałkuj je na powierzchni oprószonej mąką, łącząc je ze sobą w jeden duży kawałek.
-
3Weź formę do tarty Le Creuset (28 cm), umieść ciasto w środku i wyłóż nim naczynie, przycinając je tam, gdzie wystaje poza formę. Nakłuj ciasto widelcem. Połóż na tartę papier do pieczenia i obciąż ją ryżem. Piecz pod przykryciem przez 25-30 minut, aż nabierze złotego koloru i będzie prawie całkowicie upieczone. Wyjmij z piekarnika i usuń papier do pieczenia oraz ryż. Odstaw do ostygnięcia.
-
4Do nadzienia, ubij razem jajka, mleko i śmietanę. Przypraw i dodaj pietruszkę. Równomiernie rozłóż pokrojony ser brie i suszone pomidory na schłodzonej podstawie i wlej masę jajeczną do schłodzonej formy ciasta. Piecz przez 35-40 minut, aż tarta uzyska złoty kolor i stężeje.
-
5Podawaj na ciepło ze świeżymi pomidorami, bazylią i odrobiną dobrej oliwy z oliwek.