Tarta z pomidorami i serem Brie

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Tarta z pomidorami i serem Brie
Ta smaczna, pikantna tarta została wykonana z kupionego w sklepie ciasta, z dodatkiem pomidorów i Brie. Idealny na lekki lunch lub kolację.
Główne SKŁADNIKI
  • Ser
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 opakowania 400 g kupnego ciasta kruchego
NADZIENIE
  • 6 dużych jajek od kur z wolnego wybiegu
  • 160 ml mleka
  • 160 ml śmietany
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 10 g posiekanej natki pietruszki
  • 1 opakowanie sera Brie (250 g), pokrojonego w plasterki
  • 140 g suszonych pomidorków, odsączonych
  • Świeże pomidory, pokrojone w plasterki do podania
  • Bazylia do podania
  • Oliwa z oliwek, do udekorowania
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C lub 160°C w przypadku piekarnika z termoobiegiem.
  • 2
    Aby przygotować podstawę, odczekaj, aż ciasto lekko się rozmrozi, rozwiń dwa arkusze i rozwałkuj je na powierzchni oprószonej mąką, łącząc je ze sobą w jeden duży kawałek.
  • 3
    Weź formę do tarty Le Creuset (28 cm), umieść ciasto w środku i wyłóż nim naczynie, przycinając je tam, gdzie wystaje poza formę. Nakłuj ciasto widelcem. Połóż na tartę papier do pieczenia i obciąż ją ryżem. Piecz pod przykryciem przez 25-30 minut, aż nabierze złotego koloru i będzie prawie całkowicie upieczone. Wyjmij z piekarnika i usuń papier do pieczenia oraz ryż. Odstaw do ostygnięcia.
  • 4
    Do nadzienia, ubij razem jajka, mleko i śmietanę. Przypraw i dodaj pietruszkę. Równomiernie rozłóż pokrojony ser brie i suszone pomidory na schłodzonej podstawie i wlej masę jajeczną do schłodzonej formy ciasta. Piecz przez 35-40 minut, aż tarta uzyska złoty kolor i stężeje.
  • 5
    Podawaj na ciepło ze świeżymi pomidorami, bazylią i odrobiną dobrej oliwy z oliwek.