- Ryby i owoce morza
Składniki
- 100 g groszku cukrowego
- 2 limonki
- 40 g orzeszków ziemnych w posypce wasabi
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- 200 ml mleka kokosowego
- 100–125 g świeżego makaronu
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 150 g szpinaku baby
- 1 łyżeczka margaryny lub masła wegańskiego
- Szafran 1⁄4 opakowania
- 4 przegrzebki
- 2 łyżki margaryny lub masła wegańskiego
- 1 ciasto filo (30 x 31 cm)
-
Przygotowanie
-
1Umyj groszek cukrowy i pokrój go po przekątnej na kawałki o długości 2 cm. Umyj limonki, osusz i wyciśnij sok z jednej limonki. Posiekaj orzeszki
-
2Nagrzej piekarnik do temperatury 120°C.
-
3Drobno pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na gorącym oleju, aż stanie się przezroczysta. Dodaj mleko kokosowe i zredukuj je o połowę na średnim ogniu. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. 2 minuty przed końcem gotowania, dodaj groszek cukrowy do makaronu i gotuj wszystko razem. Dodaj bulion do sosu i zagotuj – przypraw sosem sojowym i sokiem z limonki.
-
4Odcedź makaron i ułóż w gniazda małym widelcem. Umieść gniazda w tartaletkach (przygotowanie tartletek znajduje się poniżej). Nalej odrobinę sosu i posyp orzechami ziemnymi. Piekarnik powinien zostać nagrzany.
-
5W międzyczasie podgrzej margarynę na patelni ze zmocnioną powłoką nieprzywierającą. Smaż przegrzebki po obu stronach przez około 1 minutę, przypraw i umieść w gnieździe z makaronu. Podsmaż szpinak na patelni na średnim ogniu, przypraw i odcedź. Połóż szpinak na talerzach, ułóż na wierzchu tartaletki z makaronem i wykończ skórką z limonki. Polej sos.
-
6Aby przygotować Tartaletki Filo:
-
7Rozpuść margarynę w rondlu. Dokładnie wysmaruj Formę na 12 babeczek Le Creuset roztopioną margaryną. Cienko posmaruj masłem ciasto filo. Potnij na kwadraty (około 6x6 cm) ostrym nożem. Aby stworzyć kosz, należy umieścić warstwy 3–4 kwadraty jeden na drugim. Ostrożnie wcisnąć do formy. Powtarzać cztery razy, aż ciasto się zużyje. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C na drugim poziomie od dołu przez 6 minut, aż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Ostrożnie wyjąć tartaletki z formy i pozostawić do ostygnięcia.