Tarty z malinami i kremem różanym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Tarty z malinami i kremem różanym
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

DO CIASTA:
  • 200 g mąki zwykłej
  • 100 g solonego masła, pokrojonego w kostkę
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody
DO KREMU MALINOWEGO:
  • 300g świeżych malin
  • 150g cukru pudru
  • 1 cytryna, sok i skórka
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 30g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka, oddzielone
  • 75g masła
DO BEZY:
  • odłożone białka
  • 100g cukru
DO DEKORACJI:
  • 50g świeżych malin
  • 1 łyżka pistacji
  • świeże liście mięty
  • Przygotowanie

  • 1
    Temperatura piekarnika: 200°C, temperatura piekarnika z termoobiegiem: 180°C, stopień gazowy: 6
  • 2
    W pierwszej kolejności przygotować ciasto. W robocie kuchennym zmieszać mąkę, masło i cukier puder i zmiksować, aby uzyskać drobną bułkę tartą. Wbić jajko i ponownie zmiksować, aż ciasto zacznie się łączyć. Jeśli ciasto jest nadal kruche, dodać odrobinę wody.
  • 3
    Wyjąć ciasto z robota kuchennego na posypaną mąką powierzchnię i zagnieść, aby uzyskać gładkie ciasto. Zawinąć w folię i przechowywać w lodówce do czasu, kiedy będzie potrzebne.
  • 4
    W międzyczasie, przygotować krem malinowy. Wsypać maliny do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę. Przecier malinowy przecedzić przez drobne sito, aby usunąć wszystkie pestki.
  • 5
    Wlać puree malinowe do rondla z grubym dnem nad małym lub średnim ogniem. Dodać cukier, startą skórkę i sok z cytryny, wodę różaną i mąkę kukurydzianą. Ubijać na średnim ogniu do uzyskania gęstej masy i osiągnięcia stanu wrzenia, co zajmie około 5 - 6 minut.
  • 6
    Kiedy puree będzie gęste, zdjąć patelnię z ognia i pozostawić do ostygnięcia na kilka minut. Dodać 2 żółtka (białka zachowując na późniejszą bezę) i wmieszać masło. Gdy masa będzie dobrze połączona, przenieść ją ponownie na płytę grzewczą i ubijać delikatnie na małym ogniu przez 2 - 3 minuty, aż do osiągnięcia grubość wstążki.
  • 7
    Zdjąć krem z ognia i pozostawić do ostygnięcia i dalszego zagęszczenia.
  • 8
    Rozgrzać piekarnik do 200°C, piekarnik z termoobiegiem do 180°C, gaz ustawić na stopień 6
  • 9
    Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i umieścić je na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i używając dużej foremki do wycinania ciastek (o 1 lub 2 cm większej niż forma do tarty), wyciąć 6 kółek z ciasta. Po posmarowaniu odrobiną masła, delikatnie wcisnąć koła z ciasta do otworów w tartach, ostrożnie odcinając nadmiar ciasta.
  • 10
    Nakłuć spód na ciastka i włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut - ponowne schłodzenie ciasta pomoże mu się skurczyć.
  • 11
    Po ostygnięciu, wyłożyć każdą formę do tarty odrobiną papieru pergaminowego i napełnić fasolą do pieczenia lub ryżem, suszoną fasolą lub nasionami roślin strączkowych. Piec w piekarniku przez 10 minut.
  • 12
    Wyjąć formę z piekarnika, ostrożnie wlać ostudzony krem i włożyć z powrotem do piekarnika. Piec przez kolejne 10 minut.
  • 13
    W międzyczasie, przygotować bezę. Umieścić odłożone białka w starannie wyczyszczonej misce i ubijać aż do uzyskania miękkiej piany. Dodawać powoli cukier, po jednej łyżce na raz, ubijając do całkowitego wchłonięcia przed dodaniem kolejnej łyżki. Powtarzać tą czynność do momentu, aż cały cukier zostanie wchłonięty i powstanie gęsta, błyszcząca beza.
  • 14
    Wyjąć tarty z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia i zastygnięcia. Po ostygnięciu, udekorować bezę przed jej lekkim opieczeniem za pomocą palnika.
  • 15
    Na koniec udekorować świeżymi malinami, pistacjami i listkami mięty.
  • 16
    Należy zachować białka jaj podczas robienia kremu malinowego - można je wykorzystać do zrobienia bez do dekoracji.
  • 17
    Co to jest ""grubość wstążki"" podczas przygotowywania kremu? Aby krem był wystarczająco gęsty przed zastygnięciem, należy upewnić się, że osiągnął on grubość wstążki. Jest to moment, w którym krem z łatwością ześlizguje się z łyżki na patelnię, ale na powierzchni kremu pozostaje ślad wstążki. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a krem jeszcze bardziej zgęstnieje.