Tatar z ekologicznej wołowiny

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Tatar z ekologicznej wołowiny
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
  • 50 g kaparów, odsączonych
  • 4 małe żółtka
  • parmezan, drobno starty do podania
  • sos Aioli
  • olejek cytrynowy
  • zioła
  • ciabatta
  • Dodatki:
  • chrupiące chipsy z jarmużu
  • Przygotowanie

  • 1
    Najpierw pokroić wołowinę w kostkę 1 cm ostrym nożem. W misce dokładnie wymieszać z sosem sojowym, musztardą i kaparami. Przykryć i wstawić do lodówki, aż będą gotowe do podania.
  • 2
    Podzielić tatar na cztery miseczki i do każdego dodać żółtko i łyżeczką czosnkowego sosu aioli. Skropić wszystko odrobiną cytryny i oliwy z oliwek, a na wierzchu posypać trochę startego parmezanu. Udekorować ziołami i podawać z ciabattą. Podawać z chipsami z jarmużu dla dodatkowej chrupkości.
  • 3
    W przypadku dużych spotkań ułożyć żółtka na chrupiących chipsach z jarmużu w kubeczkach, które goście przy stole będą mogli dodać do tatara.