- Mięso
Składniki
- 300 g polędwicy wołowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki gruboziarnistej musztardy
- 50 g kaparów, odsączonych
- 4 małe żółtka
- parmezan, drobno starty do podania
- sos Aioli
- olejek cytrynowy
- zioła
- ciabatta
- Dodatki:
- chrupiące chipsy z jarmużu
-
Przygotowanie
-
1Najpierw pokroić wołowinę w kostkę 1 cm ostrym nożem. W misce dokładnie wymieszać z sosem sojowym, musztardą i kaparami. Przykryć i wstawić do lodówki, aż będą gotowe do podania.
-
2Podzielić tatar na cztery miseczki i do każdego dodać żółtko i łyżeczką czosnkowego sosu aioli. Skropić wszystko odrobiną cytryny i oliwy z oliwek, a na wierzchu posypać trochę startego parmezanu. Udekorować ziołami i podawać z ciabattą. Podawać z chipsami z jarmużu dla dodatkowej chrupkości.
-
3W przypadku dużych spotkań ułożyć żółtka na chrupiących chipsach z jarmużu w kubeczkach, które goście przy stole będą mogli dodać do tatara.