- Vegetables
Składniki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 puszki całych pomidorów (400 g po odsączeniu), bez płynu
- 4 średnie bakłażany
- 250 g mozzarelli bawolej
- 40 g startego parmezanu
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 180 ° C (termoobieg: 160 ° C, poziom kuchenki gazowej: 4).
-
2Smażyć czosnek razem z 3 łyżkami oliwy na patelni przez 3-4 minuty. Jak tylko zacznie się rumienić, dodać pomidory i zredukować do gęstego sosu na małym ogniu przez 8-10 minut.
-
3Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm, posypać solą z obu stron i ułożyć na papierze kuchennym. Po około 30 minutach osuszyć i lekko podsmażyć z obu stron na pozostałej oliwie z oliwek na nieprzywierającej patelni. Następnie odłożyć na papier kuchenny do odsączenia.
-
4Następnie mozzarellę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i ułożyć wszystkie składniki potrzebne do ułożenia terriny.
-
5Najpierw dobrze przykryć spód terriny kilkoma plastrami bakłażana. Następnie na wierzch posypać garść startego parmezanu. Następnie nałożyć warstwę plasterków mozzarelli na parmezan, a na koniec kilka łyżek sosu pomidorowego. Powtarzać ten proces, aż terrina będzie pełna lub zużyte składniki.
-
6Piec terrinę w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut z zamkniętą pokrywą. Następnie zdjąć pokrywkę i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut.
-
7Na koniec wyjąć ją z piekarnika i pozwolić jej ostygnąć do temperatury pokojowej.
-
8Ze świeżą sałatą i świeżymi ziołami, smakuję idealnie.