Terrina śródziemnomorska

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Terrina śródziemnomorska
W przypadku tej wegetariańskiej terriny, sos pomidorowy, mozzarella i smażony bakłażan są nakładane na siebie, aby stworzyć prawdziwą eksplozję smaku. Idealna jako dodatek, ale także jako wegetariańskie danie główne wraz ze świeżą, chrupiącą sałatką i bagietką.
Główne SKŁADNIKI
  • Vegetables
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 puszki całych pomidorów (400 g po odsączeniu), bez płynu
  • 4 średnie bakłażany
  • 250 g mozzarelli bawolej
  • 40 g startego parmezanu
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C (termoobieg: 160 ° C, poziom kuchenki gazowej: 4).
  • 2
    Smażyć czosnek razem z 3 łyżkami oliwy na patelni przez 3-4 minuty. Jak tylko zacznie się rumienić, dodać pomidory i zredukować do gęstego sosu na małym ogniu przez 8-10 minut.
  • 3
    Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm, posypać solą z obu stron i ułożyć na papierze kuchennym. Po około 30 minutach osuszyć i lekko podsmażyć z obu stron na pozostałej oliwie z oliwek na nieprzywierającej patelni. Następnie odłożyć na papier kuchenny do odsączenia.
  • 4
    Następnie mozzarellę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i ułożyć wszystkie składniki potrzebne do ułożenia terriny.
  • 5
    Najpierw dobrze przykryć spód terriny kilkoma plastrami bakłażana. Następnie na wierzch posypać garść startego parmezanu. Następnie nałożyć warstwę plasterków mozzarelli na parmezan, a na koniec kilka łyżek sosu pomidorowego. Powtarzać ten proces, aż terrina będzie pełna lub zużyte składniki.
  • 6
    Piec terrinę w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut z zamkniętą pokrywą. Następnie zdjąć pokrywkę i wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut.
  • 7
    Na koniec wyjąć ją z piekarnika i pozwolić jej ostygnąć do temperatury pokojowej.
  • 8
    Ze świeżą sałatą i świeżymi ziołami, smakuję idealnie.
 
Wskazówki:
Jeśli terrina jest podawana letnia, nie jest całkowicie zastygła, najlepiej użyć łyżki do podania.
Aby uzyskać łatwy i szybki dressing do sałatki, wystarczy wymieszać sok z jednej cytryny z jedną łyżką miodu i 2 łyżkami oliwy.
 
 
Le Creuset