- Ryby i owoce morza
Składniki
- 5 kromek tostów bez skórki, grubo krojone
- 1 łyżka kawioru z dorsza
- 100 ml śmietanki
- 300 g kremowego serka śmietankowego
- sok z ½ cytryny
- 4 jajka
- 6 przegrzebków, bez muszli
- 4 łyżki śmietany
- 1 mała puszka czarnego kawioru
- 10 g drobno posiekanego koperku
- 10 g drobno posiekanego szczypiorku
- cytryny
- koper, drobno posiekany
- szczypiorek, drobno posiekany
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 180 ° C (termoobieg: 160 ° C, poziom kuchenki gazowej: 5).
-
2Podgrzać tosty, kawior i śmietanę w nieprzywierającym rondlu na dużym ogniu. Ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy tylko chleb będzie miękki, nasiąknie śmietaną i zacznie oddzielać się od boków formy, zdjąć go z ognia.
-
3Teraz wymieszać w mikserze masę chleba z twarogiem, sokiem z cytryny i jajkami do uzyskania jednorodnej masy.
-
4Następnie wyłożyć formę do pieczenia papierem do pieczenia i napełnić do połowy mieszanką chleba i twarogu. Ostrożnie umieścić przegrzebki na wierzchu masy. Następnie dodać pozostałą mieszankę i przyryć pokrywką. Uważaj, jeśli forma do ciasta jest zbyt pełna, pokrywka nie będzie już na nią pasować.
-
5Doprowadzić wodę do wrzenia i ostrożnie wlać ją na wysoką blachę do pieczenia. Umieścić formę na blasze do pieczenia tak, aby wystarczyła połowa wody. Teraz ostrożnie włożyć blachę do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
-
6Następnie wyjąć ją i pozwolić jej ostygnąć. Gdy tylko forma do ciasta ostygnie, prasę można położyć na terrinie, a następnie ponownie zamknąć pokrywę. Teraz formę należy przechowywać w lodówce na 24 godziny.
-
7Po wyjęciu z lodówki terrinę można ostrożnie wyjąć z formy do ciasta i przełożyć na półmisek. To pozwala jej usiąść podczas przygotowywania sosu.
-
8Na sos delikatnie ubić widelcem śmietanę, kawior, koperek i szczypiorek.
-
9Teraz terrinę pokroić na duże plasterki i polać sosem. Udekorować ziołami i podawać z kawałkiem cytryny.