- Nabiał
Składniki
- 420 g mąki
- 420 g cukru pudru
- 5 ml proszku do pieczenia
- 5 ml zmielonego cynamonu
- 2,5 ml soli
- 3 duże jajka
- 190 ml oleju rzepakowego
- 4 banany
- 430 g ananasa z puszki z sokiem
- 100 g posiekanych orzechów pekan
- 10 ml esencji waniliowej
- 65 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g cukru pudru, przesianego
- 125 g kremowego serka
- 2,5 ml esencji waniliowej
-
Przygotowanie
-
1Na ciasto:
-
2Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
-
3Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Dodać jajka i olej, następnie wymieszać wszystko razem.
-
4Zmiksować banany i dodać je do mieszanki. Następnie dodać ananasa w puszce ( z sokiem ), posiekane orzechy pekan, esencję waniliową i dobrze wymieszać.
-
5Wlać ciasto do formy do babki Le Creuset i umieścić w piekarniku.
-
6Piec przez 45 minut. Jeśli po sprawdzeniu patyczkiem ciasto okaże się nadal wilgotne, piec jeszcze przez 15 minut.
-
7Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia w formie na około 10 minut.
-
8Na masę:
-
9Miękkie masło wymieszać z połową cukru pudru. Następnie dodać kremowy serek i wymieszać go delikatnie z resztą masy. Dodać esencje waniliową i resztę cukru pudru.Przechowywać masę w lodówce do czasu ostygnięcia ciasta.
-
10Gdy ciasto ostygnie, rozłożyć masę na wierzchu i udekorować ziołami, małymi czekoladowymi jajkami wielkanocnymi i jadalnymi kwiatami.