Tort z naleśników „tort szwarcwaldzki“

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Tort z naleśników „tort szwarcwaldzki“
An alternative dessert to a retro Black Forest Gateau, this layered pancake stack is a definite crowd-pleaser.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Składniki na ciasto:
  • 70 g masła
  • 650 ml mleka
  • 6 jajek
  • 200 g mąki
  • 80 g kakao w proszku
  • 100 g cukru
Składniki do nadzienia i dekoracji:
  • 1 szklanka wiśni
  • 2 łyżki skrobi
  • 1 szklanka konfitury wiśniowej
  • 20 ml kirschu
  • 300 ml śmietanki
  • 1 opakowanie kremu stabilizującego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • wiśnie
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • Przygotowanie

  • 1
    Przygotowanie naleśników:
  • 2
    Rozpuścić masło do naleśników i pozwolić mu lekko się zarumienić.
  • 3
    Ubić razem roztopione masło, mleko i jajka.
  • 4
    Wymieszać mąkę, kakao w proszku i cukier i wymieszać z suchymi składnikami, aż wszystkie grudki zostaną rozpuszczone. Ciasto schłodzić przez 30 minut.
  • 5
    Podgrzać patelnię naleśników i usmażyć 15-20 naleśników. Poczekać aż naleśniki całkowicie ostygną.
  • 6
    Przygotowanie nadzienia:
  • 7
    Odcedzić wiśnie, zbierając sok. 200 ml soku wymieszać z 2 łyżkami skrobi i mieszając doprowadzić do wrzenia w małym rondelku. Jak tylko sok zgęstnieje, odstawić rondel i dodać wiśnie.
  • 8
    Śmietanę ubić ze stabilizatorem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, a następnie wlać do dużego rękawa do wyciskania.
  • 9
    Składanie ciasta:
  • 10
    Położyć naleśnik na talerzu do ciasta.
  • 11
    Rozłożyć cienką warstwę konfitury wiśniowej na naleśnikach, a następnie położyć na nim kolejny naleśnik. Nałożyć trochę kremu na wierzch i rozprowadź na nim. Położyć kolejnego naleśnika na wierzch.
  • 12
    Użyć rękawa do wyciskania, aby nałożyć krem. Na powstały pierścień położyć połowę wiśni i przykryć kolejną warstwą.
  • 13
    Powtórzyć kroki 2 + 3, następnie na przemian posmarować jednego naleśnika konfiturą wiśniową i jednego śmietaną, aż wszystkie naleśniki zostaną zużyte.
  • 14
    Ostatni naleśnik posypać cukrem cynamonowym. Po prostu wymieszać cynamon z cukrem. Na koniec udekorować wiśniami.
 
The pancakes can be made the day ahead and assembled the next day and if crêpes are preferred then 12 crêpes can be made to create thinner layers- in this case the filling ingredients will need to be doubled.
 
 
Le Creuset