- Czekolada
Składniki
- 70 g masła
- 650 ml mleka
- 6 jajek
- 200 g mąki
- 80 g kakao w proszku
- 100 g cukru
- 1 szklanka wiśni
- 2 łyżki skrobi
- 1 szklanka konfitury wiśniowej
- 20 ml kirschu
- 300 ml śmietanki
- 1 opakowanie kremu stabilizującego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- wiśnie
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki cukru
-
Przygotowanie
-
1Przygotowanie naleśników:
-
2Rozpuścić masło do naleśników i pozwolić mu lekko się zarumienić.
-
3Ubić razem roztopione masło, mleko i jajka.
-
4Wymieszać mąkę, kakao w proszku i cukier i wymieszać z suchymi składnikami, aż wszystkie grudki zostaną rozpuszczone. Ciasto schłodzić przez 30 minut.
-
5Podgrzać patelnię naleśników i usmażyć 15-20 naleśników. Poczekać aż naleśniki całkowicie ostygną.
-
6Przygotowanie nadzienia:
-
7Odcedzić wiśnie, zbierając sok. 200 ml soku wymieszać z 2 łyżkami skrobi i mieszając doprowadzić do wrzenia w małym rondelku. Jak tylko sok zgęstnieje, odstawić rondel i dodać wiśnie.
-
8Śmietanę ubić ze stabilizatorem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, a następnie wlać do dużego rękawa do wyciskania.
-
9Składanie ciasta:
-
10Położyć naleśnik na talerzu do ciasta.
-
11Rozłożyć cienką warstwę konfitury wiśniowej na naleśnikach, a następnie położyć na nim kolejny naleśnik. Nałożyć trochę kremu na wierzch i rozprowadź na nim. Położyć kolejnego naleśnika na wierzch.
-
12Użyć rękawa do wyciskania, aby nałożyć krem. Na powstały pierścień położyć połowę wiśni i przykryć kolejną warstwą.
-
13Powtórzyć kroki 2 + 3, następnie na przemian posmarować jednego naleśnika konfiturą wiśniową i jednego śmietaną, aż wszystkie naleśniki zostaną zużyte.
-
14Ostatni naleśnik posypać cukrem cynamonowym. Po prostu wymieszać cynamon z cukrem. Na koniec udekorować wiśniami.