- Chleb i Zboża
Składniki
- 6 jaj od kur z wolnego wybiegu
- 100 ml mleka
- 5 ml aromatu waniliowego
- szczypta soli
- 2g cynamonu
- 1 ciabatta
- 50 g masła
- Oliwa z oliwek
- Miód lub syrop klonowy do podania
- Słodka śmietana do podania
- Owoce do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Ubij jajka z mlekiem. Dodaj ekstrakt waniliowy, sól i cynamon, a następnie wylej do płytkiego naczynia.
-
2Pokrój ciabattę na plasterki średniej grubości. Włóż chleb do mieszanki z jajek i odczekaj minutę lub dwie, aż nasiąknie. Następnie odwróć i zanurz po drugiej stronie jeszcze przez jedną minutę.
-
3Na patelni Le Creuset 28 cm rozpuść 1 łyżeczkę masła z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu. Gdy masło zacznie się pienić, dodaj kilka plasterków ciabatty i smaż do uzyskania złotego i skarmelizowanego koloru, a następnie odwróć i smaż drugą stronę.
-
4Powtórz czynność z pozostałymi kromkami. Podawaj od razu z dużą porcją śmietany, miodem i świeżymi owocami.