Gotowanie Wanderlust: Pomysły na Twoje podróżnicze doznania w kuchni.

 
Image without a name
 

W obecnych wyjątkowych czasach wszyscy pragniemy podróżować, ale mamy dla Was dobrą wiadomość – nadal możemy być podróżnikami w kuchni, eksperymentując z wyjątkowymi smakami i inspiracjami dla smakoszy z całego świata. Oto hojna porcja pomysłów, które podsycą Twoje kubki smakowe i umilą Ci dni spędzone w domu.

Image without a name

Co teraz by najbardziej podsyciło Twoje kubki smakowe? Pachnące curry z korzennymi przyprawami, słodka, tarta z puszystym kremem czy solidny bulgoczący garnek gulaszu?

Ponieważ wszyscy spędzamy więcej czasu na gotowaniu w domu, dlaczego nie wypróbować nowych smaków i nowych technik, aby przełamać rutynę i urozmaicić swoje posiłki? Gdy czerpiesz inspirację z innych krajów i ich kuchni, każdy dzień staje się przygodą. Le Creuset jest tutaj, aby pokazać Ci, jak czerpać inspirację z całego świata - składniki, technikę gotowania, tradycję – oraz jak wykorzystać je w wyjątkowy i pomysłowy sposób w domu. Czas obudzić się i na nowo doświadczyć cudu jakim jest dobre jedzenie. Przygotuj się do tworzenia własnych odległych przygód.

Kochasz piec? Spójrz na francuskie wypieki.

Chcesz zaserwować niezapomniany posiłek, którego nikt się nie spodziewa? Pewna zmiana przystawki, dania głównego lub deseru na ten z innego kraju to świetny sposób na wprowadzenie nowych pomysłów na stół, przy jednoczesnym zachowaniu kolejości dań. Uwielbiasz piec pyszne smakołyki? Zabawa z puddingami to zawsze dobry pomysł, zwłaszcza gdy podpatrujesz u mistrzów.

Klasyczne, romantyczne i zachwycająco rozpieszczające, francuskie wypieki nigdy nie zawodzą. Jeśli przygotowujesz lżejszą przystawkę i danie główne, skorzystaj z okazji, aby zakończyć wyśmienitym deserem, takim jak Ciastem Cytrynowym lub Tartą Tropezienne.

Spotkanie na luzie? Wypróbuj dania śródziemnomorskie.

Niezależnie od tego, czy gotujesz dla dwóch czy dziesięciu osób, ucztowanie może być na luzie. Jeśli chcesz się zrelaksować, zwolnić tempo, docenić każdy kęs i każdą rozmowę, warto zaczerpnąć z lekkości popołudnia w Grecji, kiedy ludzie spotykają się, aby razem zjeść pyszne przekąski i proste, ale jak pyszne napoje. Albo zainspiruj się hiszpańską tradycją tapas i połącz kuszące miseczki smakowitych kąsków z dzbankiem sangrii.

Daj sobie czas na nakrycie do stołu żywymi kolorami, wykorzystując kamionkowe duże i małe talerze oraz miski do musli Le Creuset. Proste, ale eleganckie szklane naczynia i akcesoria do wina również pomogą Ci odtworzyć śródziemnomorski klimat.

Zaserwuj bufet w stylu Nowego Orleanu.

Tak często etos i zwyczaje kultury jedzenia kuszą nas tak samo, jak jej smaki. Każdy kraj ma inny punkt widzenia na żywność, którego wyrazem jest nie tylko to, co ludzie jedzą, ale także sposób jej podania, kiedy i dla kogo. Pamiętasz ten lunch na świeżym powietrzu w słońcu w ostatni dzień wakacji, kiedy dania po prostu przychodziły? Albo ta późna noc, kolacja na luzie, podczas której poczułeś się jak w domu?

Szukasz czego z zupełnie innego kontynentu? Dlaczego nie zainspirować się ciepłem i gościnnością Nowego Orleanu? Cokolwiek serwujesz, przygotuj prawdziwą ucztę i zaproś wszystkich domowników, aby poczęstowali się obfitym posiłkiem. Serwowanie dań bezpośrednio z garnka nadaje nieformalną atmosferę. Zrób smakowity gulasz Gumbo ze słodkich ziemniaków i wędzonego pieprzu w naszej 3-warstwowej patelni ze stali nierdzewnej, a następnie umieść ją bezpośrednio na stole, na podkładce i pozwól każdemu częstować się do woli. Podawaj kolby kukurydzy przygotowane na żeliwnej patelni grillowej i wyłóż blachę do pieczenia pełną pięknych raków.
 
Image without a name
 
Image without a name

Masz ochotę na wyraziste smaki? Sięgnij po azjatyckie przyprawy.

Możesz powitać nowe inspiracje bez konieczności tworzenia całego dania. Odkrywanie nowych smaków i znajdowanie nowatorskich sposobów na wprowadzenie ich do kuchni jest bardzo łatwe do zrobienia. Gdy już poznasz pikantne azjatyckie smaki, nie będziesz chciał już wracać do tradycji.

Gotowanie ryb na parze? Po prostu dodaj trochę tajskiej trawy cytrynowej, aby uzyskać świeży i pachnący akcent w klasycznej kolacji. Możesz też urozmaicić zwykły wieczór w środku tygodnia łatwym tajskim czerwonym curry z kurczakiem. Wszystko zaczyna się od smaku. Połącz różne kuszące przyprawy, aby stworzyć intensywną w smaku pastę curry, która sprawi, że Twoja kolacją będzie ekscytującym doświadczeniem. To danie polega na łączeniu wspaniałych smaków w jednym naczyniu. Jest tak radosne, że może nawet stać się Twoim nowym ulubieńcem.

Rozwiń swoje umiejętności. Poznaj nowe techniki.

Jesteś doświadczonym kucharzem, który uwielbia wyzwania? Wypróbuj techniki i przybory z innych stylów gotowania, a następnie wykorzystaj je na co dzień. To niezawodny sposób na uatrakcyjnienie codziennego przygotowywania posiłków, poszerzenie kulinarnych horyzontów i rozwijanie umiejętności. Zapewniamy - rezultaty też będą pyszne.

Marokańska kuchnia obraca się wokół tradycyjnego tagine - pomysłowy kształt sprawia, że podczas gotowania uwalniana wilgoć wraca do dania, zachowując soczystość , smak oraz wartości odżywcze i doskonale ugotowane posiłki. Zainwestuj w żeliwny tagine, dzięki czemu będziesz mógł go używać na wszystkich rodzajach kuchenek, przestrzegając podstawowych zasad układania jedzenia w warstwy, łączenia ich i przyprawiania. Hiszpańska patelnia do paelli jest równie wszechstronna. Dlaczego nie zrobić klasycznej bazy z ryżu, a potem zrobić to na co masz ochotę - wersję wegetariańską lub wegańską?

Chcesz zdrowo się odżywiać? Kieruj się na wschód.

Każdy kucharz wie, że skromne resztki mogą zainspirować nas do najlepszych pomysłów. Zachęcają nas do kreatywności. Kiedy masz do czynienia z lodówką pełną pieczeni, warzyw gotowanych na parze lub surowych, spróbuj dać im nowe życie za pomocą indyjskich przypraw. Aby zrobić Buddah bowl, po prostu połącz warzywa ze swoimi ulubionymi azjatyckimi smakami, ułóż je w misce z wysokim brzegiem i polej wyrazistym dressingiem i posyp odrobiną pikantnych ziół. A teraz wyższa szkoła jazdy? Wypróbuj nasz Bubdha bowl z curry pieczonym kalafiorem i dynią piżmową. Pełen smaku, kszałtów i kolorów, jest ucztą dla zmysłów i idealnym pomysłem na szybki i zdrowy lunch.

Kolejny pomysł z Azji dobry dla umysłu, ciała i duszy? Zrób własne wietnamskie tęczowe bułeczki z sosem orzechowym, używając kombinacji tradycyjnych składników, takich jak świeże zioła, rozdrobnione surowe warzywa i ostry sos. W naszym przepisie skupiliśmy się na prostych warzywach, ale możesz wykorzystać ulubione potrawy, w tym pozostałości z lodówki. Pokrojony pieczony kurczak, delikatnie przyprawiona ciecierzyca lub karmelizowane warzywa korzeniowe to będzie nie lada gratka. Te pomysły, pochodzące z różnych krajów i kuchni, to dopiero początek. Skorzystaj z nich, aby wyruszyć w nowe, smakowite kierunki, a wkrótce zaczniesz gromadzić własne potrawy, smaki i techniki, które chcesz sam tworzyć.

Może i teraz nie jesyeśmy w stanie podróżować, ale w Twojej własnej kuchni jest mnóstwo inspiracji. Twoja przygoda z gotowaniem zaczyna się tutaj. Bon voyage!
Image without a name