Gotowanie Wanderlust: Pomysły na Twoje podróżnicze doznania w kuchni.
W obecnych wyjątkowych czasach wszyscy pragniemy podróżować, ale mamy dla Was dobrą wiadomość – nadal możemy być podróżnikami w kuchni, eksperymentując z wyjątkowymi smakami i inspiracjami dla smakoszy z całego świata. Oto hojna porcja pomysłów, które podsycą Twoje kubki smakowe i umilą Ci dni spędzone w domu.
Co teraz by najbardziej podsyciło Twoje kubki smakowe? Pachnące curry z korzennymi przyprawami, słodka, tarta z puszystym kremem czy solidny bulgoczący garnek gulaszu?
Kochasz piec? Spójrz na francuskie wypieki.
Klasyczne, romantyczne i zachwycająco rozpieszczające, francuskie wypieki nigdy nie zawodzą. Jeśli przygotowujesz lżejszą przystawkę i danie główne, skorzystaj z okazji, aby zakończyć wyśmienitym deserem, takim jak Ciastem Cytrynowym lub Tartą Tropezienne.
Spotkanie na luzie? Wypróbuj dania śródziemnomorskie.
Daj sobie czas na nakrycie do stołu żywymi kolorami, wykorzystując kamionkowe duże i małe talerze oraz miski do musli Le Creuset. Proste, ale eleganckie szklane naczynia i akcesoria do wina również pomogą Ci odtworzyć śródziemnomorski klimat.
Zaserwuj bufet w stylu Nowego Orleanu.
Szukasz czego z zupełnie innego kontynentu? Dlaczego nie zainspirować się ciepłem i gościnnością Nowego Orleanu? Cokolwiek serwujesz, przygotuj prawdziwą ucztę i zaproś wszystkich domowników, aby poczęstowali się obfitym posiłkiem. Serwowanie dań bezpośrednio z garnka nadaje nieformalną atmosferę. Zrób smakowity gulasz Gumbo ze słodkich ziemniaków i wędzonego pieprzu w naszej 3-warstwowej patelni ze stali nierdzewnej, a następnie umieść ją bezpośrednio na stole, na podkładce i pozwól każdemu częstować się do woli. Podawaj kolby kukurydzy przygotowane na żeliwnej patelni grillowej i wyłóż blachę do pieczenia pełną pięknych raków.
Masz ochotę na wyraziste smaki? Sięgnij po azjatyckie przyprawy.
Gotowanie ryb na parze? Po prostu dodaj trochę tajskiej trawy cytrynowej, aby uzyskać świeży i pachnący akcent w klasycznej kolacji. Możesz też urozmaicić zwykły wieczór w środku tygodnia łatwym tajskim czerwonym curry z kurczakiem. Wszystko zaczyna się od smaku. Połącz różne kuszące przyprawy, aby stworzyć intensywną w smaku pastę curry, która sprawi, że Twoja kolacją będzie ekscytującym doświadczeniem. To danie polega na łączeniu wspaniałych smaków w jednym naczyniu. Jest tak radosne, że może nawet stać się Twoim nowym ulubieńcem.
Rozwiń swoje umiejętności. Poznaj nowe techniki.
Marokańska kuchnia obraca się wokół tradycyjnego tagine - pomysłowy kształt sprawia, że podczas gotowania uwalniana wilgoć wraca do dania, zachowując soczystość , smak oraz wartości odżywcze i doskonale ugotowane posiłki. Zainwestuj w żeliwny tagine, dzięki czemu będziesz mógł go używać na wszystkich rodzajach kuchenek, przestrzegając podstawowych zasad układania jedzenia w warstwy, łączenia ich i przyprawiania. Hiszpańska patelnia do paelli jest równie wszechstronna. Dlaczego nie zrobić klasycznej bazy z ryżu, a potem zrobić to na co masz ochotę - wersję wegetariańską lub wegańską?
Chcesz zdrowo się odżywiać? Kieruj się na wschód.
Kolejny pomysł z Azji dobry dla umysłu, ciała i duszy? Zrób własne wietnamskie tęczowe bułeczki z sosem orzechowym, używając kombinacji tradycyjnych składników, takich jak świeże zioła, rozdrobnione surowe warzywa i ostry sos. W naszym przepisie skupiliśmy się na prostych warzywach, ale możesz wykorzystać ulubione potrawy, w tym pozostałości z lodówki. Pokrojony pieczony kurczak, delikatnie przyprawiona ciecierzyca lub karmelizowane warzywa korzeniowe to będzie nie lada gratka. Te pomysły, pochodzące z różnych krajów i kuchni, to dopiero początek. Skorzystaj z nich, aby wyruszyć w nowe, smakowite kierunki, a wkrótce zaczniesz gromadzić własne potrawy, smaki i techniki, które chcesz sam tworzyć.
Może i teraz nie jesyeśmy w stanie podróżować, ale w Twojej własnej kuchni jest mnóstwo inspiracji. Twoja przygoda z gotowaniem zaczyna się tutaj. Bon voyage!