- Warzywa
Składniki
- 1 ciasto na pizzę z patelni (przepis)
- Sos pomidorowy na pizzę Romana i Sardinia:
- 1 duża cebula pokrojona w krążki
- 7-8 dużych pomidorów, obranych i posiekanych
- 1-2 obrane ząbki czosnku
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub listki świeżego oregano
- Pizza Romana:
- 150 g mozzarelli di bufala, pokrojonej na małe kawałki
- Opcjonalnie czarne oliwki
- Parę świeżo posiekanych liści bazylii
- Sól i świażo mielony czarny pieprz
- Pizza Sardinia:
- Oliwa z oliwek
- 8 filetów z sardeli lub opcjonalnie 1 puszka sardynek w oliwie (ok. 85 g po odsączeniu)
- Parę kaparów
- Pizza Quattro Formaggi:
- Ilość wg upodobań, minimum jednak po 50 g każdego rodzaju
- sera na 3-4 pizze
- Parmezan
- Mozzarella
- Provolone
- Łagodnej gorgonzoli
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Oliwa z oliwek
-
Przygotowanie
-
1Odczekać 30 minut aby ciasto uzyskało temperaturę pokojową. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy.
-
2Na sos:
-
3Rozgrzać patelnię Le Creuset, wlać oliwę z oliwek. Krążki cebuli podsmażyć z podrobionymi pomidorami. Dodać czosnek i doprawić mocno solą, pieprzem, szczyptą cukru i świeżym lub suszonym oregano.
-
4Ciasto podzielić na 8 średnich lub 12 małych, cienkich kawałków. Rozgrzać dużą patelnię Le Creuset, wlać nieco oliwy i przełożyć 3-4 placki ciasta. Opcjonalnie dodać zioła, aż zaczną uwalniać swój aromat. Podpiekać przez 3-4 minuty pod przykryciem, do momentu zarumienienia.
-
5Zdjąć pokrywkę, przewrócić pizzę na patelni i piec przez kolejne 5-7 minut pod przykryciem. Tak samo upiec kolejne placki.
-
6Pizza Romana:
-
7Placki pizzy ułożyć na patelni i najpierw wyłożyć na nie sos pomidorowy i skropić oliwą.
-
8Ułożyć mozzarellę i oliwki i piec pod przykryciem. Ozdobić listkami bazylii i podawać.
-
9Pizza Sardinia:
-
10Placki pizzy ułożyć na patelni i najpierw rozprowadzić sos pomidorowy na pizzy. Nałożyć kapary i sardele.
-
11Na koniec skropić delikatnie oliwą i piec pod przykryciem.
-
12Pizza Quattro Formaggi:
-
13Zetrzeć parmezan a pozostałe rodzaje sera pokroić w drobną kostkę.
-
14Placki pizzy nałożyć na patelnię, posypać ciasto kostkami sera a następnie ozdobić startym parmezanem. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
-
15Wylać nieco oliwy z oliwek na pizzę, tak, aby nie była mokra i przykryć.
-
16Opcjonalnie:
-
17Pizzę ozdobić lekko podpieczonymi ziołami i podawać od razu.