Warzywny chleb z migdałowym pesto

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
2-4 2-4
Warzywny chleb z migdałowym pesto
Ten kolorowy przepis to pełen warzyw chleb pieczony na patelni do pizzy BBQ Outdoor. Sześć różnych warzyw ułożonych jest na świeżym pesto z rukoli migdałowej i wykończonych pikantnym kozim serem, co stanowi ulepszone podejście do standardowej pizzy z grilla. Równomierne rozprowadzanie ciepła na patelni do pizzy z emaliowanego żeliwna oznacza uzyskanie chrupiącej, ciągnącej się skórki w ciągu kilku minut. To aromatyczny sposób na serwowanie produktów sezonowych, jednocześnie ciesząc się gotowaniem na świeżym powietrzu.
Główne SKŁADNIKI
  • Chleb i Zboża
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Ciasto:
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej, a w razie potrzeby dodatkowa porcja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
Pesto z migdałów i rukoli:
  • 1 pół kilograma rukoli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki prażonych migdałów
  • 1/4 szklanki startego sera parmezanowego
  • 1 1/2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Podpłomyki:
  • Mąka z semoliny na deskę
  • Oliwa z oliwek
  • 1/2 małego ugotowanego buraka, cienko pokrojonego
  • 115 g boczniaków
  • 1/4 szklanki pomidorów wiśniowych, pokrojonych na pół
  • 1/2 czerwonej papryki, cienko pokrojonej
  • 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 szklanka rukoli
  • 115 g koziego sera, rozdrobnionego
  • Przygotowanie

  • 1
    Ciasto: Połącz wodę, cukier i drożdże w misie miksera stojącego. Odstaw, aż pojawią się bąbelki, na około 5 minut. Dodaj mąkę i sól do miski. Używając haka do wyrabiania ciasta, mieszaj ciasto ze średnią lub niską prędkością, aż uformuje się kula i oderwie się od boków miski, przez około 8-10 minut. Jeśli ciasto jest zbyt mokre i lepkie, dodaj 1 łyżkę mąki i wymieszaj do połączenia, dodając więcej w razie potrzeby.
  • 2
    Posmaruj czystą miskę do miksowania oliwą z oliwek. Dodaj ciasto i przykryj luźno wilgotną ściereczką lub folią. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, na około 2 godziny. Możesz je też przykryć i pozostawić na noc w lodówce. W przypadku wyrastania przez noc, wyjmij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut przed użyciem.
  • 3
    Pesto: Umieść rukolę, sok z cytryny, migdały, parmezan, czosnek, oliwę z oliwek i sól w blenderze lub robocie kuchennym. Mieszaj na niskim poziomie, aż powstanie pesto. Odstaw na bok.
  • 4
    Podpłomyki: Gdy będziesz gotowy do złożenia podpłomyków, rozgrzej grill lub piekarnik do 260°C. Lekko oprószyć powierzchnię roboczą mąką z semoliny. Rozwałkuj ciasto, aż osiągnie długość około 38 cm i szerokość 20 cm.
  • 5
    Lekko skrop formę do pizzy oliwą z oliwek i posyp mąką. Przełóż ciasto do formy do pizzy. Rozłóż pesto z rukoli na powierzchni ciasta, pozostawiając około 2,5 cm wokół krawędzi. Możesz potrzebować tylko trochę pesto.
  • 6
    Na pesto wyłóż buraki, pieczarki, pomidory, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę, rukolę i kozi ser. Umieść formę do pizzy na grillu (lub w piekarniku), zamknij pokrywę i piecz przez około 12 minut, aż dodatki zmiękną, a ciasto będzie chrupiące i brązowe.