- Owoce morza
Składniki
- 1 mały ogórek
- 1 szczypta cukru
- sól
- 1 mały kawałek korzenia imbiru
- 1-2 łyżki stołowe oliwy
- 1-2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 opakowanie zielonego kawioru, japońskiego Umibudo (opakowanie o masie netto 110 g)
- czarny pieprz
- kilka gałązek kopru do dekoracji
- 400-500 g filetu z łososia
- dodatki do wędzenia: jagody jałowca i świeże liście laurowe
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 1 szczypta cukru
- sól
-
Przygotowanie
-
1Wszystkie składniki do marynaty dobrze wymieszać. Rybę opłukać, osuszyć i zalać marynatą w misce, całość odstawić na około 30 minut. Pozostawić do ocieknięcia i następnie dobrze osuszyć papierem kuchennym.
-
2W międzyczasie obrać ogórek i pokroić w kostkę. Doprawić 1 szczyptą cukru i soli do smaku i odłożyć. Imbir obrać, drobno zetrzeć i wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
-
3Sok, który oddały ogórki, odlać. Zielony kawior umyć kilka razy w zimnej wodzie.
-
4Dodatki do wędzenia umieścić w garnku. W przypadku jałowca lub czarnej herbaty dodać około 2-3 łyżki.
-
5Papier do pieczenia pociąć do rozmiaru fileta, położyć rybę i umieścić w formie do gotowania na parze (nie należy wędzić więcej niż 2 filety na raz).
-
6Formę do gotowania na parze umieścić nad garnkiem z dodatkami do wędzenia.
-
7Dobrze zamknąć pokrywkę, na początek ustawić piec na pełną moc, a następnie pozostawić ryby do wędzenia przez około 10 minut na średnim ogniu. Powinien powstać dym, ale dodatki do wędzenia nie powinny się zapalić.
-
8Następnie wyjąć rybę z garnka, pokroić w grubsze plasterki i podać razem z pokrojonymi w kostkę ogórkami i zielonym kawiorem. Skropić mieszanką oleju, imbiru i cytryny. Przed podaniem udekorować koprem.
-
9Wskazówka: Zielony kawior- za sprawą wielu małych zielonkawych połyskujących perełek, które zajmują wiechy tych bogatych w jod alg morskich, roślina ta bywa także zwana „morskimi winogronami”. W Japonii spożywa się je jako sos do sałatek. Przyprawiane są octem lub służą jako dekoracja jedzenia.
-
10Jakie wino dobrać: Do wędzonej szlachetnej ryby pasuje najlepiej białe wino przechowywane w drewnie jak Sauvignon Blanc Fumé od Zeter, do którego winogrona są zbierane ręcznie i spontanicznie fermentowane w francuskim drewnie dębowym. Lekko drzewny posmak w połączeniu z typowymi owocowymi nutami Sauvignon Blanc świetnie podkreśla aromat wędzonego łososia.