- Warzywa
Składniki
- 200 g mrożonego groszku
- 1 organiczna limonka
- 1–2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
- Opcjonalnie od ½ do 1 ząbka czosnku
- 1 garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- Pieprz kajeński
-
Przygotowanie
-
1Zalej groszek wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Odcedź i przepłucz groszek pod zimną wodą.
-
2Umyj i osusz limonkę. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciśnij sok.
-
3Gdy groszek będzie zimny, zmiksuj go razem z sokiem i skórką z limonki, tahini, czosnkiem i kolendrą w rozdrabniaczu lub blenderze. Dopraw solą i pieprzem kajeńskim, posyp resztą skórki z cytryny i podawaj w kamionkowych formach do zapiekania Le Creuset o pojemności 200 ml.
-
4Wskazówka szefa kuchni: Wegański dip świetnie pasuje do chrupkich warzyw pokrojonych w słupki lub jako pasta do bruschetty na małych kromkach ciabatty. Pastę sezamową możesz zastąpić masłem z nasion słonecznika, nerkowca lub orzeszków ziemnych. Zamiast kolendry i limonki świetnie sprawdzi się też cytryna i bazylia. Przygotuj dip dzień lub dwa wcześniej i przechowuj w szczelnym pojemniku (z warstwą oliwy z oliwek na wierzchu) w lodówce.