Wegański dip groszkowy

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
PORCJE
1-2 1-2
Wegański dip groszkowy
Ten szybki i prosty dip można przygotować 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, aż do momentu podania. Uniwersalny i przyjazny dla wegan!
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 organiczna limonka
  • 1–2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
  • Opcjonalnie od ½ do 1 ząbka czosnku
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz kajeński
  • Przygotowanie

  • 1
    Zalej groszek wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Odcedź i przepłucz groszek pod zimną wodą.
  • 2
    Umyj i osusz limonkę. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach i wyciśnij sok.
  • 3
    Gdy groszek będzie zimny, zmiksuj go razem z sokiem i skórką z limonki, tahini, czosnkiem i kolendrą w rozdrabniaczu lub blenderze. Dopraw solą i pieprzem kajeńskim, posyp resztą skórki z cytryny i podawaj w kamionkowych formach do zapiekania Le Creuset o pojemności 200 ml.
  • 4
    Wskazówka szefa kuchni: Wegański dip świetnie pasuje do chrupkich warzyw pokrojonych w słupki lub jako pasta do bruschetty na małych kromkach ciabatty. Pastę sezamową możesz zastąpić masłem z nasion słonecznika, nerkowca lub orzeszków ziemnych. Zamiast kolendry i limonki świetnie sprawdzi się też cytryna i bazylia. Przygotuj dip dzień lub dwa wcześniej i przechowuj w szczelnym pojemniku (z warstwą oliwy z oliwek na wierzchu) w lodówce.