Wielkanocna pieczeń jagnięca

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
6-8 6-8
Wielkanocna pieczeń jagnięca
Znana z idealnego utrzymywania temperatury nasza owalna brytfanna żeliwna doskonale nadaje się do pieczenia i podawania tradycyjnej pieczeni jagnięcej.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 kg udźca jagnięcego
  • 100 g masła, miękkiego
  • 8 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 20 g rozmarynu, same listki, posiekane
  • Sok i skórka z 1 cytryny
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 100 g masła, miękkiego
  • Sól
  • Pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C, (190°C z termoobiegiem).
  • 2
    Wyjmij jagnięcinę z opakowania i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do Owalnej Brytfanny Żeliwnej Le Creuset 29 cm. Pozostaw na godzinę, by mięso osiągnęło temperaturę pokojową.
  • 3
    Ostrym nożem nakłuj skórę na udźcu na ok. 1–1,5 cm. Pozwoli to na lepsze rozprowadzenie marynaty.
  • 4
    Umieść w misce miękkie masło, czosnek, rozmaryn, sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Dobrze wymieszaj. Wysmaruj jagnięcinę marynatą.
  • 5
    Umieść mięso w piekarniku i piecz przez godzinę, a następnie zdejmij pokrywkę i pozostaw do zarumienienia na 30 minut.
  • 6
    Po upieczeniu wyjmij jagnięcinę z piekarnika i odstaw na 10–15 minut.
  • 7
    Pokrój jagnięcinę i podawaj z wybranymi dodatkami.