- Mięso
Składniki
- 2 kg udźca jagnięcego
- 100 g masła, miękkiego
- 8 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 20 g rozmarynu, same listki, posiekane
- Sok i skórka z 1 cytryny
- 25 ml oliwy z oliwek
- 100 g masła, miękkiego
- Sól
- Pieprz
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C, (190°C z termoobiegiem).
-
2Wyjmij jagnięcinę z opakowania i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do Owalnej Brytfanny Żeliwnej Le Creuset 29 cm. Pozostaw na godzinę, by mięso osiągnęło temperaturę pokojową.
-
3Ostrym nożem nakłuj skórę na udźcu na ok. 1–1,5 cm. Pozwoli to na lepsze rozprowadzenie marynaty.
-
4Umieść w misce miękkie masło, czosnek, rozmaryn, sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Dobrze wymieszaj. Wysmaruj jagnięcinę marynatą.
-
5Umieść mięso w piekarniku i piecz przez godzinę, a następnie zdejmij pokrywkę i pozostaw do zarumienienia na 30 minut.
-
6Po upieczeniu wyjmij jagnięcinę z piekarnika i odstaw na 10–15 minut.
-
7Pokrój jagnięcinę i podawaj z wybranymi dodatkami.