
To wielkanocne cannelé o smaku czekolady, czerpiące inspirację z ulubionego przysmaku z dzieciństwa, to fikuśna wersja jajka wielkanocnego dla dorosłych. Tę wersję czekoladowego cannelé z musem czekoladowym najlepiej podawać z obfitą ilością karmelu, posypaną odrobiną prażonych orzeszków ziemnych.
Główne SKŁADNIKI
- Czekolada
Składniki
Przygotowanie
Składniki
CZEKOLADOWA SKORUPKA
- 200 g czekolady gorzkiej 70%
MUS CZEKOLADOWY
- 200 g czekolady gorzkiej 70%
- 4 białka jaj
- 2 żółtka
- 20 g cukru
- 120 ml mleka pełnotłustego
KARMEL
- 100 g cukru
- 80 g śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 1 szczypta soli morskiej w płatkach
- 30 g prażonych orzeszków ziemnych
POSYPKA
- Karmel i prażone orzeszki ziemne
-
Przygotowanie
-
1Lekko natłuść masłem formę do cannelé.
-
2Mus:
-
3Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Ubij białka jaj z cukrem i połącz z roztopioną czekoladą, aby uzyskać mus. Przy pomocy rękawa cukierniczego napełnij musem foremkę do cannelé Le Creuset. Można włożyć do każdej foremki patyczek do lodów, aby ułatwić wyjmowanie babeczek. Pozostaw na noc w zamrażalniku do stężenia.
-
4Wyjmij formę z zamrażalnika i pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej. Wyjmij cannelé z foremek. Roztop gorzką czekoladę w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Zamocz cannelé w czekoladzie i włóż z powrotem do formy. Umieść w lodówce na 1 godzinę.
-
5Karmel:
-
6Praż cukier w rondelku, aby go skarmelizować, w drugim rondelku podgrzewaj śmietanę. Kiedy cukier uzyska bursztynowy kolor, wlej do niego śmietanę, zdejmij rondelek z ognia i mieszaj. Dodaj szczyptę soli morskiej w płatkach i pozostaw do wystudzenia.
-
7Wyjmij formę do cannelé z lodówki. Umieść 15 g płynnego karmelu w środku cannelé i udekoruj wierzch karmelem oraz prażonymi orzeszkami ziemnymi.