Składniki
- 225 g masła o temperaturze pokojowej
- 300 g cukru trzcinowego
- 360 g mąki tortowej
- 5 ml sody oczyszczonej
- 2 g soli drobnoziarnistej
- 1 duże jajko od kur z wolnego wybiegu
- 1 filiżanka płatków z czekolady gorzkiej 70%
- 40 czekoladowych jajek(mogą być draże)
- Lody waniliowe, do podawania
-
Przygotowanie
-
1Przy użyciu miksera, mieszaj śmietanę, masło i cukier do uzyskania kremowej konsystencji i jasnej barwy.
-
2Dodaj jajko i ubij aż do połączenia.
-
3Przesiej razem suche składniki i dodaj je do mokrych składników.
-
4Dodaj płatki czekoladowe.
-
5Wymieszaj do uzyskania konsystencji ciasta.
-
6Lekko natłuść tacę wielkanocną Le Creuset na 12 jajek.
-
7Odważ 12 kulek ciasta o wadze 50 g i mocno wciśnij je na tacę.
-
8Połóż na wierzch kilka czekoladowych jajek (draży) i piecz przez 15-20 minut.
-
9Pozostaw do ostygnięcia w formie na 5 minut.
-
10Delikatnie wyjmij.
-
11Jeśli chcesz, podawaj je na ciepło z lodami waniliowymi lub przechowuj w hermetycznym pojemniku przez cztery dni.
-
12Pozostałe ciasto przechowuj w plastikowej folii i zamroź na czas do jednego miesiąca. Rozmroź i nadaj kształt, jak wspomniano powyżej.