Wielkanocne ciasteczka z czekoladowymi jajkami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
+10 +10
Wielkanocne ciasteczka z czekoladowymi jajkami
Miękkie i puszyste, wypełnione słodką czekoladą.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 225 g masła o temperaturze pokojowej
  • 300 g cukru trzcinowego
  • 360 g mąki tortowej
  • 5 ml sody oczyszczonej
  • 2 g soli drobnoziarnistej
  • 1 duże jajko od kur z wolnego wybiegu
  • 1 filiżanka płatków z czekolady gorzkiej 70%
  • 40 czekoladowych jajek(mogą być draże)
  • Lody waniliowe, do podawania
  • Przygotowanie

  • 1
    Przy użyciu miksera, mieszaj śmietanę, masło i cukier do uzyskania kremowej konsystencji i jasnej barwy.
  • 2
    Dodaj jajko i ubij aż do połączenia.
  • 3
    Przesiej razem suche składniki i dodaj je do mokrych składników.
  • 4
    Dodaj płatki czekoladowe.
  • 5
    Wymieszaj do uzyskania konsystencji ciasta.
  • 6
    Lekko natłuść tacę wielkanocną Le Creuset na 12 jajek.
  • 7
    Odważ 12 kulek ciasta o wadze 50 g i mocno wciśnij je na tacę.
  • 8
    Połóż na wierzch kilka czekoladowych jajek (draży) i piecz przez 15-20 minut.
  • 9
    Pozostaw do ostygnięcia w formie na 5 minut.
  • 10
    Delikatnie wyjmij.
  • 11
    Jeśli chcesz, podawaj je na ciepło z lodami waniliowymi lub przechowuj w hermetycznym pojemniku przez cztery dni.
  • 12
    Pozostałe ciasto przechowuj w plastikowej folii i zamroź na czas do jednego miesiąca. Rozmroź i nadaj kształt, jak wspomniano powyżej.