- Mięso
Składniki
- 2 kg karkówki (bez kości)
- 2 łyżki stołowe przyprawy do barbecue lub soli czerwonej hawajskiej
- 6 łyżek stołowych aromatu dymu wędzarniczego w płynie lub sprayu
- Opcjonalnie:
- 2 pokrojone w drobną kostkę marchwie
- 3 natki drobno posiekanego selera naciowego
- 1 mała, drobno posiekana gałązka kopru
- termometr do mięsa (zalecany)
-
Przygotowanie
-
1Karkówkę ponacinać po obu stronach w romby i posypać dużą ilością przyprawy do barbecue. Mięso dokładnie natrzeć przyprawą, następnie owinąć w przezroczystą folię i pozostawić na noc w lodówce.
-
2Na 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć mięso z lodówki. Nagrzać piekarnik do temp. 160 °C (nie zaleca się stosowania termoobiegu). Do brytfanny włożyć mięso bez dodatku oleju/masła, a w najgrubsze miejsce wbić termometr. Polać lub spryskać mięso aromatem dymu wędzarniczego, nałożyć pokrywkę i piec w rozgrzanym piekarniku przez 5-6 godzin.
-
3Po 3 godzinach dodać drobno posiekane warzywa. Mięso będzie gotowe, gdy jego temperatura wewnętrzna osiągnie 90 °C. Następnie owinąć mięso folią aluminiową i zostawić w piekarniku przez ok. 1 godzinę. Mięso rozdzielić widelcami na włókna i podawać z sosem i pokrojonymi w kostkę warzywami.