
What better recipe to truly celebrate the vibrancy and freshness of nature’s finest ingredients? All the right textures, crunchy salty cheese crisps, soft al dente spinach pasta and silky lemon butter with a pop of sweetness from the peas and broad beans.
Główne SKŁADNIKI
- Warzywa
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 250 g zielonego tagliatelle ze szpinakiem
- Chipsy Pecorino:
- 100 g pecorino lub parmezanu, drobno startego
- olej z pokrzywy:
- 20 g pokrzywy lub przycięte liście jarmużu
- 40 g pietruszki
- ½ szklanki oleju migdałowego lub rzepakowego
- czosnek cytrynowy Beurre Noisette:
- 100 g masła
- 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- skórka i sok z 1 cytryny
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- Do dekoracji:
- 200 g grochu lub łuskanego bobu / fasoli edamame, blanszowanej
- płatki różowej marynowanej cebuli do dekoracji
-
Przygotowanie
-
1Do chipsów Pecorino rozłożyć starty ser grubą, równą warstwą na silikonowej macie do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 5-7 minut. Pilnować aby nie brązowiał zbyt mocno, ponieważ spowoduje to gorzki posmak. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
-
2Do oleju z pokrzywy. Pokrzywę (lub liście jarmużu) i pietruszkę blanszować we wrzącej wodzie przez 5-10 sekund, następnie trzymać w wodzie z lodem. Wycisnąć do sucha czystą ściereczką, usuwając jak najwięcej wody. Wymieszać z olejem w blenderze, a następnie przecedzić.
-
3Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie, do czasu będzie al dente.
-
4Tuż przed podaniem przygotować beurre noisette. Rozpuścić masło w małym rondelku na średnim lub małym ogniu na bladozłoty kolor. Dodać czosnek, skórkę z cytryny i sok z cytryny, dobrze wymieszać i zdjąć z ognia.
-
5Dodać makaron, groszek lub bób i wymieszać. Podawać w Mini-Cocottes Le Creuset Botanique Collection, przyozdobionych chipsami Pecorino, marynowanymi płatkami cebuli i skropionym ziołowym olejem z pokrzywy.
-
6Aby zrobić różowe marynowane płatki cebuli (opcjonalnie): Cienko pokroić czerwoną, przekrojoną na pół czerwoną cebulę i włożyć do świeżo gotowanego octu winnego na 30-40 minut, na szybką marynatę.