- Mięso
Składniki
- 600 g filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- 2 łyżki stołowe łagodnej pasty curry
- 1 łyżka stołowa świeżego, posiekanego imbiru
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 pokrojona w cienkie paski
- papryka czerwona
- 1 szczypta cukru
- 100 mal sosu ostrygowego lub hoisin
- 150 g świeżego ananasa w kostkach
- 4 pokrojone w cienkie plasterki cebule siedmiolatki
- 50 g drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
- sól i świeżo zmielony pieprz czarny
- 5 pokrojonych w cienkie paski liści bazylii
- 1/2 główki umytej sałaty lodowej, rzymskiej lub głowiastej
-
Przygotowanie
-
1Filety z piersi kurczaka pokroić wzdłuż w paski o szerokości 3-4 cm, a następnie w poprzek na kawałki o grubości ok. 0,5-1 cm.
-
2Nalać na dużą patelnię olej i podgrzać go. Kawałeczki piersi kurczaka smażyć na dużym ogniu przez 3 minuty, mieszając, aż zrumienią się równomiernie.
-
3Dodać czerwoną pastę curry, imbir, czosnek, paprykę, szczyptę cukru i mieszając smażyć przez kolejne 3 minuty.
-
4Dodać sos ostrygowy lub hoisin, pokrojony w kostkę ananas, siedmiolatkę oraz czerwoną kapustę i wymieszać.
-
5Zdjąć patelnię z ognia i dodać bazylii. Na dużych, płaskich talerzach położyć uformowane w „miskę” dwa lekko zachodzące na siebie liście sałaty. Na to rozprowadzić kurczaka wraz z wymieszanymi z nim dodatkami, pozostawiając niewielki wolny brzeg dookoła.