Wrapsy z sałatką z czerwonym curry i kurczakiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Wrapsy z sałatką z czerwonym curry i kurczakiem
A lighter, healthier way to serve chicken wraps, this recipe has been inspired by the fragrant flavours of Bali.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 600 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • 2 łyżki stołowe łagodnej pasty curry
  • 1 łyżka stołowa świeżego, posiekanego imbiru
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 pokrojona w cienkie paski
  • papryka czerwona
  • 1 szczypta cukru
  • 100 mal sosu ostrygowego lub hoisin
  • 150 g świeżego ananasa w kostkach
  • 4 pokrojone w cienkie plasterki cebule siedmiolatki
  • 50 g drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
  • sól i świeżo zmielony pieprz czarny
  • 5 pokrojonych w cienkie paski liści bazylii
  • 1/2 główki umytej sałaty lodowej, rzymskiej lub głowiastej
  • Przygotowanie

  • 1
    Filety z piersi kurczaka pokroić wzdłuż w paski o szerokości 3-4 cm, a następnie w poprzek na kawałki o grubości ok. 0,5-1 cm.
  • 2
    Nalać na dużą patelnię olej i podgrzać go. Kawałeczki piersi kurczaka smażyć na dużym ogniu przez 3 minuty, mieszając, aż zrumienią się równomiernie.
  • 3
    Dodać czerwoną pastę curry, imbir, czosnek, paprykę, szczyptę cukru i mieszając smażyć przez kolejne 3 minuty.
  • 4
    Dodać sos ostrygowy lub hoisin, pokrojony w kostkę ananas, siedmiolatkę oraz czerwoną kapustę i wymieszać.
  • 5
    Zdjąć patelnię z ognia i dodać bazylii. Na dużych, płaskich talerzach położyć uformowane w „miskę” dwa lekko zachodzące na siebie liście sałaty. Na to rozprowadzić kurczaka wraz z wymieszanymi z nim dodatkami, pozostawiając niewielki wolny brzeg dookoła.