- Warzywa
Składniki
- Mała brukiew lub korzeń pietruszki (ok. 500 g), obrane i pokrojone na 1 cm kawałki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
- 100 g orzechów włoskich
- 1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w drobne plastry
- 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 2 czubate łyżki zwykłej mąki (ja użyłam razowej)
- 300 ml bulionu warzywnego
- 200 g jarmużu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 x 400 g puszka fasoli jaś
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
- 100 g sera cheddar, pokruszonego na małe kawałki
- 1 duży seler, obrany
- ½ całej gałki muszkatołowej
- Mały pęczek tymianku, same listki
- 2 łyżki masła niesolonego lub masła klarowanego ghee
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/stopień 6 (piekarnik gazowy).
-
2Ułóż na formie do pieczenia pokrojoną brukiew, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i piecz przez ok. 30 minut lub do momentu, aż warzywo na krawędziach zacznie się rumienić i zmięknie.
-
3Ułóż na formie do pieczenia orzechy włoskie i upraż je w piekarniku obok brukwi przez ok. 6 minut lub do momentu, aż się zarumienią. Grubo posiekaj i odstaw.
-
4Wlej do dużego garnka odrobinę oliwy z oliwek i włóż czerwoną cebulę. Smaż ją przez ok. 10 minut lub do momentu, kiedy zmięknie, po czym dodaj czosnek i smaż do chwili, aż zacznie zmieniać kolor na krawędziach.
-
5Szybko wsyp mąkę i mieszaj przez minutę, a następnie wlewaj stopniowo bulion, mieszając zawartość garnka po każdej wlewanej porcji, aby w sosie nie zrobiły się grudki.
-
6Oddziel liście jarmużu od łodyg, pokrój drobno łodygi, a duże liście poszarp na połówki.
-
7Włóż jarmuż do garnka z octem jabłkowym, nakryj go pokrywką i pozwól, by warzywo więdło przez kilka minut.
-
8Odsącz fasolę i wsyp do garnka. Skorzystaj z łyżki, aby ją odrobinę ugnieść.
-
9Zdejmij garnek z ognia, dodaj musztardę, ser, orzechy włoskie i prażoną brukiew. Połącz wszystkie składniki, mieszając dodaj soli i pieprzu do smaku, a następnie umieść w prostokątnej formie do zapiekania Heritage Le Creuset (26 cm).
-
10Aby przygotować warstwę wierzchnią, zetrzyj seler na tarce z grubymi oczkami (można w tym celu użyć robota kuchennego). Włóż seler do cedzaka, posyp solą i odstaw na kilka minut, aby usunąć z niego wilgoć. Aby przyspieszyć ten proces, można ścisnąć selera ręką. Przełóż seler do miski i zetrzyj na niego gałkę muszkatołową. Dodaj liście tymianku.
-
11Szybko przemieszaj dłońmi składniki, po czym rozsyp je na nadzieniu zapiekanki. Rozłóż na wierzchu małe kosteczki masła i zapiekaj przez 20 minut lub do momentu wrzenia nadzienia i zarumienienia się warstwy wierzchniej.