Zapiekanka z batatami z dodatkiem szałwi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Zapiekanka z batatami z dodatkiem szałwi
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 6 batatów ze skórką, umytych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 25 g drobno posiekanych liści szałwii
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych
  • 300 ml śmietany
  • sól i pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • 2
    Włożyć bataty do miski i wymieszać je z szałwią, czosnkiem, solą i pieprzem.
  • 3
    Umieścić patelnie z pokrywką w piekarniku i piec przez 40 minut.
  • 4
    Wyjąć patelnię z piekarnika w rękawicach kuchennych i polać bataty śmietaną.
  • 5
    Następnie piec w piekarniku przez kolejne 20 minut bez pokrywki.