- Vegetables
Składniki
- 6 średniej wielkości batatów
- 4 małe jabłka
- masło do pleśni
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki orzechów pekan lub orzechów nerkowca, grubo posiekanych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 dobra szczypta cynamonu
-
Przygotowanie
-
1Gotować bataty w wodzie przez około 10 minut, a następnie ostudzić je, obierać i pokroić w plasterki.
-
2Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne i teraz na przemian ułożyć warstwę plastrów ziemniaka i nieobranych jabłek pokrojonych w krążki (w razie potrzeby usunąć rdzeń nożem). Dodać syrop klonowy i posypać orzechami.
-
3Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
-
4Roztopić masło na małej patelni, doprawić solą i cynamonem i polać rozgrzanym masłem plastry ziemniaka i jabłka.
-
5Włożyć formę do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut.