- Warzywa
Składniki
- 350 g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego w kostkę
- 500 g batatów obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka ziół
- 1 czubata łyżeczka mieszanych przypraw
- Sól morska i zmiażdżony czarny pieprz
- 100 g marchewek, startych
- 100 g pasternaku, startego
- 1 biała cebula, pokrojona w plastry
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżonego
- 10 g tymianku, drobno posiekanego
- 10 g rozmarynu, drobno posiekanego
- 100 g orzechów pini
- 100 g orzechów włoskich
- 200 g orzechów nerkowca
- 1 puszka soczewicy, wypłukanej i wysuszonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka Curry
- 1 łyżeczka kolendry
- 50 g nasion dyni
- 30 g wegetariańska lub wegańska parmezanowa alternatywa (lub skosztować prawdziwego parmezanu)
-
Przygotowanie
-
1Rozgrzać piekarnik do 200 ° C, (termoobieg 180 ° C).
-
2Umieścić kostki selera i batatów na brytfannie i skropać je 1 łyżką oleju. Dodać zioła i przyprawy wraz ze szczyptą soli i pieprzu. Umieścić w piekarniku i gotować przez 30 minut.
-
3W międzyczasie podgrzać pozostały olej na patelni z nieprzywierającą powłoką i gotować cebulę na średnim ogniu powoli przez około 5 minut. Gdy cebula stanie się szklista, dodać czosnek razem ze szczyptą soli i gotować powoli przez kolejne 2 minuty. Dodać tymianek i rozmaryn i gotować przez 1 minutę. Wymieszać gotowaną na parze cebulę ze startą marchewką i pasternakiem w dużej misce.
-
4Położyć orzechy na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez 5 minut do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i posiekać orzechy. Dodać do marchewki i pasternaku.
-
5Gdy seler i bataty skończą się piec, dodać je do miski wraz z soczewicą i wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
-
6Włóżyć masę z powrotem do formy do pieczenia za pomocą łyżki i wygładzić. Posypać pestkami dyni i parmezanem (alternatywnie). Włóżyć z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 20–25 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
-
7Wskazówka: Jeśli nie lubisz selera, możesz go zastąpić zimowym kabaczkiem.