Zapiekanka z selera, batata i orzechów

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Zapiekanka z selera, batata i orzechów
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 350 g selera korzeniowego, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 500 g batatów obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka ziół
  • 1 czubata łyżeczka mieszanych przypraw
  • Sól morska i zmiażdżony czarny pieprz
  • 100 g marchewek, startych
  • 100 g pasternaku, startego
  • 1 biała cebula, pokrojona w plastry
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżonego
  • 10 g tymianku, drobno posiekanego
  • 10 g rozmarynu, drobno posiekanego
  • 100 g orzechów pini
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g orzechów nerkowca
  • 1 puszka soczewicy, wypłukanej i wysuszonej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka Curry
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 50 g nasion dyni
  • 30 g wegetariańska lub wegańska parmezanowa alternatywa (lub skosztować prawdziwego parmezanu)
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C, (termoobieg 180 ° C).
  • 2
    Umieścić kostki selera i batatów na brytfannie i skropać je 1 łyżką oleju. Dodać zioła i przyprawy wraz ze szczyptą soli i pieprzu. Umieścić w piekarniku i gotować przez 30 minut.
  • 3
    W międzyczasie podgrzać pozostały olej na patelni z nieprzywierającą powłoką i gotować cebulę na średnim ogniu powoli przez około 5 minut. Gdy cebula stanie się szklista, dodać czosnek razem ze szczyptą soli i gotować powoli przez kolejne 2 minuty. Dodać tymianek i rozmaryn i gotować przez 1 minutę. Wymieszać gotowaną na parze cebulę ze startą marchewką i pasternakiem w dużej misce.
  • 4
    Położyć orzechy na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez 5 minut do złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i posiekać orzechy. Dodać do marchewki i pasternaku.
  • 5
    Gdy seler i bataty skończą się piec, dodać je do miski wraz z soczewicą i wszystkimi przyprawami. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  • 6
    Włóżyć masę z powrotem do formy do pieczenia za pomocą łyżki i wygładzić. Posypać pestkami dyni i parmezanem (alternatywnie). Włóżyć z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 20–25 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
  • 7
     Wskazówka: Jeśli nie lubisz selera, możesz go zastąpić zimowym kabaczkiem.