Zapiekanka

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
PORCJE
4-6 4-6
Zapiekanka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Pozostałości z przepisu: Pierś z kurczaka nadziewana grzybami leśnymi
  • 150-200 g piersi z kurczaka nadziewanej grzybami leśnymi
  • 200 g nadzienia do drobiu
  • 1-2 łyżki sosu i/lub wina białego
Pozostałości z przepisu: Dynia hokkaido z marchewką
  • 250 -300 g dyni oraz marchwi
  • 100-125 ml mleka
  • 25 g masła
  • 1 łyżka siekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg 160 °C).
  • 2
    Pozostałości po nadzieniu piersi kurczaka oraz resztę grzybów drobno posiekać i wymieszać z nadzieniem drobiowym. Mieszankę przyprawić odrobiną sosu i wina, odstawić.
  • 3
    Pozostałą dynię hokkaido oraz marchew utłuc i przepuścić przez praskę do ziemniaków.
  • 4
    Podgrzać mleko i połowę porcji masła wymieszać z utłuczoną masą. Doprawić solą i pieprzem.
  • 5
    Mini Cocotte wysmarować pozostałym masłem. Mieszankę kurczaka i grzybów przełożyć do czterech Mini Cocotte i przykryć utłuczonymi warzywami.
  • 6
    Orzechy laskowe wymieszać z parmezanem, rozprowadzić jako górną warstwę zapiekanki i natłuścić oliwą z oliwek.
  • 7
    Zapiekać w piekarniku ok. 10 minut, kruszonka z orzechów laskowych i parmezanu powinna się lekko zarumienić.
  • 8
    Wskazówka: Potrawa idealnie smakuje podana z liśćmi sałaty skropionymi dressingiem z orzechów włoskich i świeżych ziół.