Składniki
- 150-200 g piersi z kurczaka nadziewanej grzybami leśnymi
- 200 g nadzienia do drobiu
- 1-2 łyżki sosu i/lub wina białego
- 250 -300 g dyni oraz marchwi
- 100-125 ml mleka
- 25 g masła
- 1 łyżka siekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Nagrzać piekarnik do 180 °C (termoobieg 160 °C).
-
2Pozostałości po nadzieniu piersi kurczaka oraz resztę grzybów drobno posiekać i wymieszać z nadzieniem drobiowym. Mieszankę przyprawić odrobiną sosu i wina, odstawić.
-
3Pozostałą dynię hokkaido oraz marchew utłuc i przepuścić przez praskę do ziemniaków.
-
4Podgrzać mleko i połowę porcji masła wymieszać z utłuczoną masą. Doprawić solą i pieprzem.
-
5Mini Cocotte wysmarować pozostałym masłem. Mieszankę kurczaka i grzybów przełożyć do czterech Mini Cocotte i przykryć utłuczonymi warzywami.
-
6Orzechy laskowe wymieszać z parmezanem, rozprowadzić jako górną warstwę zapiekanki i natłuścić oliwą z oliwek.
-
7Zapiekać w piekarniku ok. 10 minut, kruszonka z orzechów laskowych i parmezanu powinna się lekko zarumienić.
-
8Wskazówka: Potrawa idealnie smakuje podana z liśćmi sałaty skropionymi dressingiem z orzechów włoskich i świeżych ziół.