METODY KONSERWACJI

Zbierane sezonowo,
smaczne cały rok

Image without a name
Konserwacja to jeden z najlepszych sposobów, by wykorzystać obfitość świeżych produktów. Domowa konserwacja produktów pozwoli Ci cieszyć się sezonowymi warzywami i owocami przez cały rok dzięki wykorzystaniu takich metod, jak marynowanie, fermentowanie lub suszenie.

Niezależnie od tego, czy hodujesz własne warzywa i owoce w swoim ogródku, czy kupujesz żywność na lokalnym rynku, konserwacja to świetny sposób wypełnienia spiżarni i ograniczenia marnotrawienia żywności. Poniżej przedstawiamy cztery metody konserwacji, które możesz łatwo wypróbować w domu.
Image without a name
 

1: Fermentowanie

Fermentacja to jedna z najstarszych metod konserwacji, ale jej popularność wzrosła w ostatnich latach ze względu na zaobserwowane korzyści dla zdrowia. Fermentacja to proces, w którym mikroorganizm, np. drożdże lub bakterie, zmienia jedzenie lub napoje w pożądany sposób, dzięki czemu staje się bardziej lekkostrawny. Dobre bakterie pomagają utrzymać jelita w zdrowiu. Kapusta kiszona, kimchi, pasta miso, wino i produkty mleczne, takie jak jogurt i kefir, wytwarza się w procesie fermentacji.

2: Marynowanie

Marynowanie to jeden z najlepszych sposobów, by zachować smaki produktów, gdy jest na nie sezon. Polega na konserwacji produktów w roztworze o wysokiej zawartości kwasów, przeważnie poprzez dodanie octu. Zazwyczaj warzywa trzyma się jakiś czas w solance, a następnie zagotowuje w wodzie z octem, umieszcza w słoikach i zalewa wodą z gotowania. W regionie Morza Śródziemnego marynowanie w wysokiej jakości oliwie z oliwek uważa się za najlepszą metodę konserwacji dojrzałych na słońcu owoców lata.
Zobacz nasz Średni Pojemnik do Przechowywania z kamionki
Image without a name
Image without a name
 

3: Peklowanie

Przed wynalezieniem zamrażarek ludzie konserwowali mięso poprzez peklowanie w soli lub na sucho. Ten prosty proces polega na nacieraniu mięsa solą do peklowania, która usuwa z niego wilgoć, wydobywa bardziej skoncentrowany smak i umożliwia bezpieczne przechowywanie w temperaturze pokojowej. Wielowiekowa tradycja wędzenia produktów dała nam wiele ulubionych specjałów, od prosciutto po salami, a wędzone mięsa to idealny dodatek do każdej deski serów.

4: Suszenie

Suszenie to prosty proces odwadniania produktów spożywczych w celu pozbawienia ich wody, której bakterie, drożdże i pleśń potrzebują do rozwoju. To prosta metoda, nadająca się do większości produktów, w tym ryb, mięsa, owoców i warzyw. Pierwotna forma (suszenie na powietrzu) może być czasochłonna, ale świetną alternatywą jest suszenie w tradycyjnym piekarniku. Suszona żywność nie tylko jest dłużej zdatna do spożycia, ale też nabiera bogatego smaku.
zobacz nasz młynek do soli
Istnieje mnóstwo sposobów konserwacji żywności. Ich prawidłowe wykonanie daje prawdziwą satysfakcję — nie tylko z odkrycia nowych pyszności i potencjalnych walorów odżywczych, ale i z ekologii, poprzez ograniczenie psucia się żywności i jej marnotrawienia.

Jedz sezonowo