Zdrowe ciasto marchewkowe z polewą jogurtowo-miodową

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
8-10 8-10
Zdrowe ciasto marchewkowe z polewą jogurtowo-miodową
Tradycyjne ciasto marchewkowe w dietetycznej wersji z mąki migdałowej z polewą jogurtowo-miodową. Na zdrowie!
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CIASTO MARCHEWKOWE
  • 2 duże jaja
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 80 ml oleju roślinnego (rzepakowy lub z awokado)
  • 160 ml miodu
  • 125 ml mleka migdałowego
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 250 g mąki migdałowej
  • 5 ml cynamonu
  • 10 ml proszku do pieczenia
  • 5 ml sody oczyszczonej
  • 2,5 ml soli
  • 75 g prażonych wiórków kokosowych
  • 200 g marchewki, startej na drobnych oczkach
  • Olej w sprayu
POSYPKA
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 125 ml miodu
  • Prażony kokos do dekoracji (opcjonalnie)
  • Pistacje do dekoracji (opcjonalnie)
  • Jagody goji do dekoracji (opcjonalnie)
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C i wysmaruj tłuszczem kwadratową formę do pieczenia Le Creuset o boku 23 cm.
  • 2
    W dużej misce utrzyj jajka, jogurt, olej, miód, mleko migdałowe i aromat waniliowy na gładką masę.
  • 3
    Do drugiej miski przesiej mąkę migdałową, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Wsyp suche składniki do mokrych i delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj startą marchewkę i prażone wiórki kokosowe.
  • 4
    Wlej do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz przez 30–40 minut lub do momentu, kiedy po nakłuciu ciasta wykałaczką patyczek będzie suchy.
  • 5
    Wymieszaj w misce jogurt grecki i miód, aż całkowicie się połączą.
  • 6
    Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól, by studziło się przez co najmniej 2 godziny.
  • 7
    Ozdób ciasto polewą jogurtowo-miodową i posyp wiórkami kokosowymi, pistacjami oraz jagodami goji.
  • 8
    Pokrój na 9 kawałków. Smacznego!