- Nabiał
Składniki
- 2 duże jaja
- 250 ml jogurtu greckiego
- 80 ml oleju roślinnego (rzepakowy lub z awokado)
- 160 ml miodu
- 125 ml mleka migdałowego
- 5 ml aromatu waniliowego
- 250 g mąki migdałowej
- 5 ml cynamonu
- 10 ml proszku do pieczenia
- 5 ml sody oczyszczonej
- 2,5 ml soli
- 75 g prażonych wiórków kokosowych
- 200 g marchewki, startej na drobnych oczkach
- Olej w sprayu
- 250 ml jogurtu greckiego
- 125 ml miodu
- Prażony kokos do dekoracji (opcjonalnie)
- Pistacje do dekoracji (opcjonalnie)
- Jagody goji do dekoracji (opcjonalnie)
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C i wysmaruj tłuszczem kwadratową formę do pieczenia Le Creuset o boku 23 cm.
-
2W dużej misce utrzyj jajka, jogurt, olej, miód, mleko migdałowe i aromat waniliowy na gładką masę.
-
3Do drugiej miski przesiej mąkę migdałową, cynamon, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Wsyp suche składniki do mokrych i delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą. Następnie dodaj startą marchewkę i prażone wiórki kokosowe.
-
4Wlej do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz przez 30–40 minut lub do momentu, kiedy po nakłuciu ciasta wykałaczką patyczek będzie suchy.
-
5Wymieszaj w misce jogurt grecki i miód, aż całkowicie się połączą.
-
6Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól, by studziło się przez co najmniej 2 godziny.
-
7Ozdób ciasto polewą jogurtowo-miodową i posyp wiórkami kokosowymi, pistacjami oraz jagodami goji.
-
8Pokrój na 9 kawałków. Smacznego!