Zielone cannelé z rukolą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godz. Ponad 2 godz.
PORCJE
+10 +10
Zielone cannelé z rukolą
Urozmaić niedzielny lunch tym pysznym wytrawnym cannelé z pesto. Wykończone rukolą oraz ricottą lub kozim serem, wraz z sałatką warzywną może stanowić również mniejszy posiłek.
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

CANNELE
  • 50 g liści rukoli, posiekanych
  • 125 g mąki
  • 500 ml mleka pełnotłustego
  • 3 żółtka
  • 150 g pesto
  • 5 g soli
  • 5 g pieprzu czarnego
WYKOŃCZENIE
  • 50 g ricotty lub sera koziego
  • Rukola
  • Przygotowanie

  • 1
    Posiekaj rukolę. Umieść w misce mąkę, wlej mleko, dodaj żółtka i wymieszaj łopatką kuchenną.
  • 2
    Dodaj pesto i posiekaną rukolę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 5–12 godzin.
  • 3
    Wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem i wlej do natłuszczonej formy do cannelé Le Creuset.
  • 4
    Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Piecz przez 40 minut w temperaturze 160°C, a przez ostatnie 10 minut w temperaturze 180°C.
  • 5
    Pozostaw cannelé do ostudzenia w formie. Wyjmij z formy po ostygnięciu (inaczej się zapadną).
  • 6
    Na wierzch: Udekoruj łyżeczką ricotty lub koziego sera, wedle uznania. Podawaj z sałatką.