- Mąka
Składniki
- 50 g liści rukoli, posiekanych
- 125 g mąki
- 500 ml mleka pełnotłustego
- 3 żółtka
- 150 g pesto
- 5 g soli
- 5 g pieprzu czarnego
- 50 g ricotty lub sera koziego
- Rukola
-
Przygotowanie
-
1Posiekaj rukolę. Umieść w misce mąkę, wlej mleko, dodaj żółtka i wymieszaj łopatką kuchenną.
-
2Dodaj pesto i posiekaną rukolę. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 5–12 godzin.
-
3Wyjmij z lodówki godzinę przed pieczeniem i wlej do natłuszczonej formy do cannelé Le Creuset.
-
4Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C. Piecz przez 40 minut w temperaturze 160°C, a przez ostatnie 10 minut w temperaturze 180°C.
-
5Pozostaw cannelé do ostudzenia w formie. Wyjmij z formy po ostygnięciu (inaczej się zapadną).
-
6Na wierzch: Udekoruj łyżeczką ricotty lub koziego sera, wedle uznania. Podawaj z sałatką.