- Ryż
Składniki
- 400 g kuskusu, gotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (alternatywnie ryż lub mały makaron, gotowany)
- 225 g młodego szpinaku
- 30 g bazylii
- 2 łyżki orzeszków piniowych, zmiażdżonych
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól do smaku
- 70 g migdałów, prażonych
- 70 g orzechów pistacjowych, prażonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 4 łyżeczki sezamu
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- marchewki, pokrojone
- dojrzałe awokado, z odrobiną soku z cytryny
- surowe buraki, pokrojone w plastry
- jarmuż, drobno posiekany
- seler, pokrojony w spirale
- rzodkiewki, w plasterkach
- siekana cebula
-
Przygotowanie
-
1Marynata z pesto:
-
2Blendować wszystkie składniki blenderze do kremowej masy. Następnie dodać kuskus (alternatywnie ryż lub makaron).
-
3Domowa przyprawa dukkah:
-
4Zblendować wszystkie składniki w blenderze. Następnie przełożyć masę do szczelnego słoika do momentu użycia. Przyprawy można używać około tygodnia.
-
5Do miski dodać wszystkie wybrane składniki, następnie dodać kuskus w marynacie.
-
6Posypać wszystko domową przyprawą dukkah.