Zimowy Tort Szwarcwaldzki

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
+10 +10
Zimowy Tort Szwarcwaldzki
A celebration cake soaked in kirsch filled with layers of cherries and cream and coated in chocolate bark.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na biszkopt czekoladowy:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150g mąki
  • 75g skrobi kukurydzianej
  • 50 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
Do dekoracji czekoladowej:
  • 200 g kuwertury z ciemnej czekolady
Na sos Kirsch:
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • 6 cl kirsch
Do nadzienia ciasta:
  • 1 szklanka wiśni (160g) + sok z puszki
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 5 arkuszy żelatyny
  • 35 ml kirscha
  • 500 ml śmietanki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Do dekoracji ciasta:
  • 500 ml śmietanki
  • 2 opakowania kremu stabilizującego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • wiśnie
  • gałązki rozmarynu
  • Przygotowanie

  • 1
    PRZYGOTOWANIE (DZIEŃ OBECNY)
  • 2
    Biszkopt:
  • 3
    Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, NIE smarować krawędzi.
  • 4
    Ubić jajka, cukier, cukier waniliowy i gorącą wodę w misce robota kuchennego z nasadką trzepaczką przez 10 minut do uzyskania lekkiej śmietanki. Masa powinna się mniej więcej potroić.
  • 5
    Wymieszać mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól i dodać mieszaninę jajek. Ostrożnie nałożyć szpatułką, aż wszystko będzie dobrze wymieszane.
  • 6
    Ostrożnie wlać ciasto do przygotowanej formy. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, gdy środek ciasta nie ugina się, gdy delikatnie naciśniesz palcem. Wyjąć biszkopt z piekarnika i pozwolić mu całkowicie ostygnąć.
  • 7
    Następnie wyjąć biszkopt z formy, zawinąć w folię spożywczą i przechowowywać w lodówce na noc. Wtedy ciasto nie kruszy się tak bardzo podczas krojenia.
  • 8
    Dekoracja czekoladowa:
  • 9
    Rozpuścić gorzką czekoladę w gorącej kąpieli wodnej, a następnie położyć ją na papierze do pieczenia, lekko wygładź i ułożyć kolejny papier do pieczenia na wierzchu.
  • 10
    Teraz rozwałkować trochę cieńszy wałkiem. Czekolada nie powinna wypływać z boków. Następnie cienko zwinąć papier i włożyć do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. Zrobić to samo z drugą połową czekolady.
  • 11
    Wyjąć z zamrażarki po co najmniej 1 godzinie i rozwinąć. To rozbije czekoladę i stworzy kawałki przypominające korę.
  • 12
    PRZYGOTOWANIE (NASTĘPNY DZIEŃ)
  • 13
    Sos Kirsch:
  • 14
    W rondelku podgrzać cukier i wodę, aż cukier się rozpuści. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić i dodać kirsch.
  • 15
    Nadzienie:
  • 16
    Aby uzyskać nadzienie wiśniowe, odcedzić wiśnie, zbierając 200 ml soku. Sok wymieszać z 2 łyżkami mąki kukurydzianej i mieszając podgrzać w rondelku, gdy mieszanina zgęstnieje, odstawić i dodać wiśnie.
  • 17
    W przypadku mieszanki śmietanki, umieścić śmietanę w zamrażarce na 10 minut. W międzyczasie namoczyć żelatynę w zimnej wodzie przez 10 minut.
  • 18
    Po 10 minutach podgrzaj kirsch w małym rondelku, wycisnąc żelatynę i rozpuścić w kirsch mieszając. Odstawić na bok.
  • 19
    Ubić 500ml śmietanki na sztywną pianę, posypać 2 łyżkami cukru waniliowego.
  • 20
    Wymieszać 2 łyżki bitej śmietany z masą żelatynową, następnie dodać masę żelatynową do pozostałej części kremu.
  • 21
    Składanie ciasta:
  • 22
    Umieścić 1 spód ciasta biszkoptowego na spodzie tortownicy i umieścić wokół niego pierścień o średnicy 26 cm. Dodać 1/3 masy na biszkopt ciasta, następnie ułożyć przygotowane wiśnie na wierzchu pozostawiając około 1-2 cm marginesu. Wypełnić brzeg kremem, a następnie wyłożyć kolejną warstwę ciasta.
  • 23
    Ponownie dodać 1/3 mikstury, następnie rozprowadzić na niej połowę kremu i przykryć trzecią bazą.
  • 24
    Dodać na trzecią warstwę jedną trzecią mikstury. Następnie rozprowadzić resztę kremu na wierzchu i przykryć ostatnią warstwą. Schłodź wszystko przez 1 godzinę.
  • 25
    Ostateczna warstwa kremu i dekoracja:
  • 26
    Teraz ciasto jest gotowe. W tym celu ubić kolejne 500 ml śmietanki na sztywną pianę, dodając utwardzacz do śmietany i cukier waniliowy.
  • 27
    Posmarować ciasto 2/3 bitej śmietany.
  • 28
    Resztę śmietanki wlać do rękawa do wyciskania z perforowaną końcówką i udekorować ciasto małymi „śnieżnymi pagórkami”. Umieścić dużą porcję kremu na środku.
  • 29
    Udekorować brzegi ciasta „kawałkami kory czekoladowej”. Resztę czekolady wykorzystać do ułożenia małego „ogniska” na środku ciasta.
  • 30
    Udekorować ciasto wiśniami i małymi "drzewkami rozmarynowymi".
  • 31
    Gotowe ciasto schłodzić minimum 4 godziny i wyjąć z lodówki na ok. 1 godzinę przed podaniem.
 
The sour cherries are often only available at Christmas time or in delis so you can use 160g of frozen cherries cooked with 200ml water instead.
 
 
Le Creuset