Zimowy wieniec bezowy

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Zimowy wieniec bezowy
Główne SKŁADNIKI
  • Jajka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na bezę:
  • 4 białka jaja
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
  • Do kremu Anglaise:
  • 115 ml śmietany
  • 2 łyżeczki kwiatów pomarańczy
  • 2 żółtek jaj
  • 2 łyżki cukru
 
  • Do dekoracji:
  • 150 ml śmietany
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 60 g cytryny
  • 2 małe klementynki
  • 20 g pistacji, grubo posiekanych
  • 1 garść tymianku cytrynowego
  • skórka pomarańczy
  • Przygotowanie

  • 1
    Piekarnik rozgrzać do 160 °C (gaz: poziom 3, termoobieg 150 °C).
  • 2
    W misce ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać cukier łyżką stołową. Gdy cały cukier się rozpuści, dodać ekstrakt waniliowy i kontynuować ubijanie, aż do uzyskaniasztywnej, błyszczącej piany.
  • 3
    Na dno Garnka Gourmet rozłożyć papier do pieczenia kształcie wieńca i umieścić na nim bezę.
  • 4
    Piec przez 1 godzinę, a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 5
    W międzyczasie przygotować krem angielski. Podgrzać śmietanę i kwiaty pomarańczy w rondlu z grubym dnem. Zdjąć z ognia, dopiero wtedy kiedy zacznie wrzeć. Ubić żółtka z cukrem do lepkiej masy. Następnie dodać trochę ciepłej śmietany.
  • 6
    Powoli podgrzewać krem angielski przez 4-5 minut, ciągle mieszając, na średnim ogniu, aż będzie gęsty. Zdjąć z ognia i umieścić folię spożywczą na krem. Odłożyć na bok do podania.
  • 7
    Aby podawać, należy ubić śmietanę z cukrem, aż utworzą się miękkie szczyty. Rozprowadzić równomiernie na schłodzonej bezie łyżeczką. Skropić go cytryną i rozłożyć na nim nasiona marakui. Pokroić klementynki i udekorować wieniec. Rozprowadzić również na nim trochę tymianku cytrynowego.
  • 8
    Usunąć folię spożywczą i ponownie podgrzać krem angielski. Podgrzewać powoli przez kilka minut, a następnie wleć do małej miski, którą następnie należy umieścić po środku bezy. Na koniec posypać cukrem pudrem, odrobiną skórki pomarańczy i posiekanymi pistacjami.