- Jajka
Składniki
- 4 białka jaja
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Do kremu Anglaise:
- 115 ml śmietany
- 2 łyżeczki kwiatów pomarańczy
- 2 żółtek jaj
- 2 łyżki cukru
- Do dekoracji:
- 150 ml śmietany
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 60 g cytryny
- 2 małe klementynki
- 20 g pistacji, grubo posiekanych
- 1 garść tymianku cytrynowego
- skórka pomarańczy
-
Przygotowanie
-
1Piekarnik rozgrzać do 160 °C (gaz: poziom 3, termoobieg 150 °C).
-
2W misce ubić białka na sztywno. Stopniowo dodawać cukier łyżką stołową. Gdy cały cukier się rozpuści, dodać ekstrakt waniliowy i kontynuować ubijanie, aż do uzyskaniasztywnej, błyszczącej piany.
-
3Na dno Garnka Gourmet rozłożyć papier do pieczenia kształcie wieńca i umieścić na nim bezę.
-
4Piec przez 1 godzinę, a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
-
5W międzyczasie przygotować krem angielski. Podgrzać śmietanę i kwiaty pomarańczy w rondlu z grubym dnem. Zdjąć z ognia, dopiero wtedy kiedy zacznie wrzeć. Ubić żółtka z cukrem do lepkiej masy. Następnie dodać trochę ciepłej śmietany.
-
6Powoli podgrzewać krem angielski przez 4-5 minut, ciągle mieszając, na średnim ogniu, aż będzie gęsty. Zdjąć z ognia i umieścić folię spożywczą na krem. Odłożyć na bok do podania.
-
7Aby podawać, należy ubić śmietanę z cukrem, aż utworzą się miękkie szczyty. Rozprowadzić równomiernie na schłodzonej bezie łyżeczką. Skropić go cytryną i rozłożyć na nim nasiona marakui. Pokroić klementynki i udekorować wieniec. Rozprowadzić również na nim trochę tymianku cytrynowego.
-
8Usunąć folię spożywczą i ponownie podgrzać krem angielski. Podgrzewać powoli przez kilka minut, a następnie wleć do małej miski, którą następnie należy umieścić po środku bezy. Na koniec posypać cukrem pudrem, odrobiną skórki pomarańczy i posiekanymi pistacjami.