Zupa brukselkowa z curry i mlekiem kokosowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
4-6 4-6
Zupa brukselkowa z curry i mlekiem kokosowym
The perfect alternative winter soup full of flavor and nutrients.
Główne SKŁADNIKI
  • Vegetables
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 kg brukselki
  • 2 małe cebule
  • 4 cm posiekanego imbiru
  • 1-2 łyżki masła lub kremu roślinnego
  • opcjonalnie 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 łyżki curry w proszku
  • Przygotowanie

  • 1
    Oczyścić i przekroić brukselkę na pół. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać i drobno zetrzeć.
  • 2
    W rondelku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić kostkę cebuli. Dodać imbir, curry, brukselkę i opcjonalnie pastę curry. Krótko dusić, doprawić solą i pieprzem i wlać bulion warzywny. Doprowadzić wszystko do wrzenia i gotować w zamkniętym rondlu przez około 5–10 minut. Wyjąć z zupy kilka połówek brukselki i odstawić.
  • 3
    Do zupy dodać mleko kokosowe. Gotować przez kolejne 10-15 minut, po czym brukselka powinna być miękka. Wszystko drobno zmiksować i doprawić sokiem z ½ cytryny.
  • 4
    W międzyczasie zrywać liście brukselki i smażyć je na pozostałym maśle na patelni. Ułożyć w zupie i podawać.
 
The coconut oil can be substituted for butter, in which case heat over a low heat to avoid burning the butter and onions and add 5 minutes to the cooking time.
 
 
Le Creuset