- Vegetables
Składniki
- 1 kg brukselki
- 2 małe cebule
- 4 cm posiekanego imbiru
- 1-2 łyżki masła lub kremu roślinnego
- opcjonalnie 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 2 łyżki curry w proszku
-
Przygotowanie
-
1Oczyścić i przekroić brukselkę na pół. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać i drobno zetrzeć.
-
2W rondelku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić kostkę cebuli. Dodać imbir, curry, brukselkę i opcjonalnie pastę curry. Krótko dusić, doprawić solą i pieprzem i wlać bulion warzywny. Doprowadzić wszystko do wrzenia i gotować w zamkniętym rondlu przez około 5–10 minut. Wyjąć z zupy kilka połówek brukselki i odstawić.
-
3Do zupy dodać mleko kokosowe. Gotować przez kolejne 10-15 minut, po czym brukselka powinna być miękka. Wszystko drobno zmiksować i doprawić sokiem z ½ cytryny.
-
4W międzyczasie zrywać liście brukselki i smażyć je na pozostałym maśle na patelni. Ułożyć w zupie i podawać.