Zupa buraczana z crème fraîche i pestkami granatu

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
2-4 2-4
Zupa buraczana z crème fraîche i pestkami granatu
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 100 g pora, posiekanego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jabłko, posiekane
  • 750 g buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 l bulionu
  • 125 ml Crème fraîche
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Dusić czosnek, cebulę i pora w oliwie z oliwek przez 5 minut na małym ogniu w okrągłej brytfannie z serii Le Creuset Signature (24 cm). Dodać jabłko, buraki i kminek i dusić na średnim ogniu przez kolejne 5–10 minut.
  • 2
    Dodać bulion, aż buraki zostaną przykryte. Podczas gotowania stopniowo dodawać bulion lub wodę. Gotować na średnim ogniu przez około 45 minut. Aby zupa była przyjemnie kremowa, buraki muszą być miękkie.Gdy tylko buraki staną się miękkie, przestać gotować.
  • 3
    Odłożyć na bok i ostudzić. Umieścić w robocie kuchennym i blendować, aż powstanie puree. Dodać crème fraîche. Przełożyć całość z powrotem do brytfanny i powoli zagotować. Doprawić do smaku.