Zupa miso

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
1-2 1-2
Zupa miso
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 60 g tofu
  • 2 cebulki dymki
  • 60 g drobnych liści szpinaku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki pasty miso
  • sól
  • 1-2 krople oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka glonów wakame typu instant
  • 2 jaja
  • kiełki sojowe
  • Przygotowanie

  • 1
    Tofu rozłożyć na blacie, odcedzić i pokroić na małe kosteczki.
  • 2
    Wyszorować cebulkę dymkę i pokroić w cienkie krążki.
  • 3
    Przebrać szpinak, wymyć, a następnie wysuszyć.
  • 4
    Bulion zagotować w garnku doprawić sosem sojowym, zmniejszyć ogień. Do bulionu dodać miso i glony wakame, wymieszać (bulion nie powinien wrzeć). Doprawić solą i olejem sezamowym.
  • 5
    Do bulionu dodać szczypior i liście szpinaku.
  • 6
    Oddzielić jaja każde żółtko przełożyć do małej miseczki. Z pomocą miseczki żółtka przelać do gorącego się bulionu. Wszystko gotować przez 2-3 minuty. Zupę rozlać na dwie miseczki i serwować z kiełkami sojowymi.