- Warzywa
Składniki
- 60 g tofu
- 2 cebulki dymki
- 60 g drobnych liści szpinaku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 łyżki pasty miso
- sól
- 1-2 krople oleju sezamowego
- 1 łyżeczka glonów wakame typu instant
- 2 jaja
- kiełki sojowe
-
Przygotowanie
-
1Tofu rozłożyć na blacie, odcedzić i pokroić na małe kosteczki.
-
2Wyszorować cebulkę dymkę i pokroić w cienkie krążki.
-
3Przebrać szpinak, wymyć, a następnie wysuszyć.
-
4Bulion zagotować w garnku doprawić sosem sojowym, zmniejszyć ogień. Do bulionu dodać miso i glony wakame, wymieszać (bulion nie powinien wrzeć). Doprawić solą i olejem sezamowym.
-
5Do bulionu dodać szczypior i liście szpinaku.
-
6Oddzielić jaja każde żółtko przełożyć do małej miseczki. Z pomocą miseczki żółtka przelać do gorącego się bulionu. Wszystko gotować przez 2-3 minuty. Zupę rozlać na dwie miseczki i serwować z kiełkami sojowymi.