Zupa z grzybów i kasztanów jadalnych

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
PORCJE
4-6 4-6
Zupa z grzybów i kasztanów jadalnych
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 10 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g kasztanów jadalnych wakowanych lub ze słoika
  • 500 g mieszanych grzybów (np.: borowiki, pieczarki, grzyby shiitake)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki tymianku
  • 100 ml białego wina
  • 900 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100-150 ml bitej śmietany
  • 1 łyżki kakao
  • 1 garść orzechów laskowych
  • 1 łyżka masła
  • sól, czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Suszone grzyby zalać 200 ml wody i odstawić na 10 minut. Pokroić cebulę na półksiężyce, czosnek pokroić w plastry. Kasztany jadalne pokroić w kostkę. Obrać gałązkę tymianku i drobno posiekać. Oczyścić 400 g grzybów i pokroić na duże kawałki.
  • 2
    W garnku podgrzać trzy łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek, dusić, dodać kasztany jadalne, świeże grzyby i tymianek, dusić 2 minuty, lekki posolić. Dolać białego wina i zagotować. Dolać bulionu, następnie namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  • 3
    Wszystko zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
  • 4
    Następnie oczyścić ok. 100 g grzybów i pokroić w plastry.
  • 5
    Rozdrobnić orzechy laskowe, prażyć na patelni bez tłuszczu i odstawić. Podgrzać na patelni łyżkę stołową oleju i masła, grzyby podsmażyć na brązowo, dodać soli i pieprzu.
  • 6
    Dodać śmietanę do zupy, wszystko zmiksować blenderem (lub ubić śmietanę i podawać zupę z odrobiną śmietany).
  • 7
    Udekorować podsmażonymi grzybami, prażonymi orzechami i odrobiną kakao.