Składniki
- 10 g suszonych borowików
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g kasztanów jadalnych wakowanych lub ze słoika
- 500 g mieszanych grzybów (np.: borowiki, pieczarki, grzyby shiitake)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 gałązki tymianku
- 100 ml białego wina
- 900 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100-150 ml bitej śmietany
- 1 łyżki kakao
- 1 garść orzechów laskowych
- 1 łyżka masła
- sól, czarny pieprz
-
Przygotowanie
-
1Suszone grzyby zalać 200 ml wody i odstawić na 10 minut. Pokroić cebulę na półksiężyce, czosnek pokroić w plastry. Kasztany jadalne pokroić w kostkę. Obrać gałązkę tymianku i drobno posiekać. Oczyścić 400 g grzybów i pokroić na duże kawałki.
-
2W garnku podgrzać trzy łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i czosnek, dusić, dodać kasztany jadalne, świeże grzyby i tymianek, dusić 2 minuty, lekki posolić. Dolać białego wina i zagotować. Dolać bulionu, następnie namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
-
3Wszystko zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.
-
4Następnie oczyścić ok. 100 g grzybów i pokroić w plastry.
-
5Rozdrobnić orzechy laskowe, prażyć na patelni bez tłuszczu i odstawić. Podgrzać na patelni łyżkę stołową oleju i masła, grzyby podsmażyć na brązowo, dodać soli i pieprzu.
-
6Dodać śmietanę do zupy, wszystko zmiksować blenderem (lub ubić śmietanę i podawać zupę z odrobiną śmietany).
-
7Udekorować podsmażonymi grzybami, prażonymi orzechami i odrobiną kakao.