Zupa z kurczakiem, ryżem, cytryną i chilli

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
1-2 1-2
Zupa z kurczakiem, ryżem, cytryną i chilli
Główne SKŁADNIKI
  • Drób
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 150 g brązowego ryżu i 150 g dzikiego ryżu
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w drobne plasterki
  • 1 kawałek imbiru (ok. 5 cm), pokrojony w drobne plasterki
  • 1 czerwona papryczka chili, pokrojona w krążki (do smaku)
  • 4 – 6 sztuk szczypiorku z cebuli dymki, pokrojony w drobne krążki
  • 500 – 750 ml bulionu drobiowego (według uznania)
  • 240 ml wody
  • 2 filety z piersi z kurczaka, bez skóry i kości
  • Skórka i sok z 1 cytryny
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • prażone i solone orzeszki ziemne do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Zamoczyć ryż w misce z wodą, a następnie przecedzić przez sito. Powtórzyć trzy razy, aby zmyć nadmiar skrobi.
  • 2
    Dodać oliwę z oliwek do Cocotte Every i podgrzać powoli na średnim ogniu. Czosnek, imbir i chili porcjami usmażyć na chrupiąco. Wyjąć z garnka i odstawić na bok.
  • 3
    Krążki cebuli dymki dać do Cocotte Every i podsmażyć. Następnie dodać połowę mieszanki czosnkowo-chili-imbirowej (resztę zachować na później).
  • 4
    Wmieszać ryż do zwartości garnka. Dodać bulion drobiowy i 240 ml wody. Przykryć żeliwną pokrywką Cocotte Every i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
  • 5
    Zwiększyć temperaturę, dodać filety z piersi kurczaka i skórkę z cytryny do bulionu i gotować przez 10 – 15 minut. Po ugotowaniu wyjąć filet z garnka.
  • 6
    Ponownie ustawić średni ogień, dodać sok z połowy cytryny, doprawić obficie i gotować pod przykryciem przez kolejne 10 minut.
  • 7
    Według uznania dodać gorący bulion, ponieważ ryż wchłania dużo płynu. 5 – 10 minut przed podaniem wyłączyć piec i pozostawić zawartość garnka.
  • 8
    Filety z piersi z kurczaka wystudzić i rozerwać na małe kawałki dwoma widelcami. Sprawdzić, czy ryż jest ugotowany, a następnie podać bulion ryżowy z kurczakiem, prażonymi orzeszkami ziemnymi i odrobiną soku z cytryny.
  • 9
    Udekorować chrupiącą mieszanką chili, czosnku i imbiru.