- Warzywa
Składniki
- 2 kg dyni, pokrojonej
- 1 główka czosnku, przekrojona na pół
- 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
- 10 g tymianku, same listki
- ½ łyżeczki (2,5 ml) mielonej gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz do przyprawienia
- Oliwa z oliwek
- 1,5 l bulionu warzywnego
- Śmietana, świeży tymianek, bagietka
-
Przygotowanie
-
1Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
-
2Włóż wszystkie składniki, oprócz bulionu, do dużej formy do pieczenia Le Creuset. Obficie podlej oliwą z oliwek i wymieszaj, by dobrze pokryła wszystkie składniki. Umieść w piekarniku i zapiekaj przez półtorej godziny, regularnie sprawdzając, czy składniki się nie przypalają. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przełóż do dużego garnka (obierz czosnek ze skóry). Zalej bulionem i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, by smaki się połączyły.
-
3Zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego, tak by nabrała gładkiej, aksamitnej konsystencji. Przypraw do smaku.
-
4Podawaj z odrobiną śmietany, tymiankiem oraz grzanką z ciabatty lub bagietki. Podawaj w brytfannie w kształcie dyni Le Creuset o średnicy 20 cm.