Zupa z pieczonej dyni

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min. Do 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
8-10 8-10
Zupa z pieczonej dyni
Pyszne połączenie słodkiego i wytrawnego. Pożywna miska zupy z pieczonej dyni to idealny początek halloweenowej uczty.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 kg dyni, pokrojonej
  • 1 główka czosnku, przekrojona na pół
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
  • 10 g tymianku, same listki
  • ½ łyżeczki (2,5 ml) mielonej gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do przyprawienia
  • Oliwa z oliwek
  • 1,5 l bulionu warzywnego
DO PODANIA
  • Śmietana, świeży tymianek, bagietka
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  • 2
    Włóż wszystkie składniki, oprócz bulionu, do dużej formy do pieczenia Le Creuset. Obficie podlej oliwą z oliwek i wymieszaj, by dobrze pokryła wszystkie składniki. Umieść w piekarniku i zapiekaj przez półtorej godziny, regularnie sprawdzając, czy składniki się nie przypalają. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i przełóż do dużego garnka (obierz czosnek ze skóry). Zalej bulionem i zagotuj na średnim ogniu. Zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, by smaki się połączyły.
  • 3
    Zmiksuj zupę za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego, tak by nabrała gładkiej, aksamitnej konsystencji. Przypraw do smaku.
  • 4
    Podawaj z odrobiną śmietany, tymiankiem oraz grzanką z ciabatty lub bagietki. Podawaj w brytfannie w kształcie dyni Le Creuset o średnicy 20 cm.
 
Uwaga od szefa kuchni
Zupę możesz zamrozić lub przechowywać w lodówce nawet do 4 dni.
Dodaj chili oraz imbir podczas pieczenia i wykończ mleczkiem kokosowym, by dodać potrawie wyjątkowego smaku.
 
 
Le Creuset